Monday, December 27, 2010

Saya Blogger Perak

salam kawan-kawan :)

First of all credit to BPM & Crews sebab selalu buat activities/contest buat blogger2 kat Malaysia.
And the latest program yg dianjurkan ialah Kategori Sahabat Blogger Mengikut Negeri
Sound intersting,hurm so for the first time vna akan join benda-benda sebegini.
So let me fullfill all the requirement ok!
check it out.

1.Tajuk entri : "Saya Blogger Pahang" - sila gantikan nama negeri anda
Done,sila lihat kat atas sekali!

2.Link ke blog ini - wajib 
Immediately after entry utk letak link ni bukak for sure vna akan post :)

3.Nama anda - nama manja atau glamer
vna erman,vna pon blh ;)

4.Status anda - sudah kahwin ke belum, anak berapa ramai, isteri berapa orang, heheh..
bukan artis mahupon VVIP so tak perlulah berahsia bab2 sebegini kan.
Yes,still single.Belum tiba seru lagi.wink wink ;)

5.Cara hubungi - contohnya Facebook dan twitter, email boleh juga (mana tahu kalau ada orang nak panggil masuk tv atau suratkhabar). no telefon tidak digalakkan.
Nmpk tak dia ckp no.tel xdigalakkan.Jgn loghat plak nak kasi.Abg Baghla abg Nepal contact baru tau.So you all blh contact via FB just type Vna Erman.yeah,done!
Insyaallah akan di approve A.S.A.P
more update for sure la via my blog Karya Artistic Vna
pasti takkan menyesal bila korg terjah ke blog ini ;)

6.Daerah/Jajahan - di mana anda tinggal
Larut Matang & Selama

7.Tempat tinggal - jangan bagi alamat seperti dalam mykad pula, cukup sekadar bagi nama kampung, taman, felda, atau estet mana.
Taiping,Perak Darul Ridzuan.

8.Apa yang menarik di tempat anda - contohnya ada gua ke, ada lombong emas ataupun ada puteri bunian. heheh..
Ok,bab ini akan di explainkan dgn pnjg lebarnya.
Jom,share info ngan korg
let's check it out!

Taiping,owh digelar Bandar Warisan.Apa yg best kat sini dia tak menjanjikan korg dgn shopping complex yg besau2 yg dipenuhi dgn butik-butik oversea yg mewah lagi eksklusif itu tapi akan memberi seribu ketenangan bila rasa rimas dgn hiruk pikuk kota.Wah,bermadah pulak ;)

Yg famous about Taiping of course Lake Garden Taiping.Ia merupakan bekas tapak lombong masa zman2 penjajahan dulu.Bljr Sejarah kan for sure la korg tau.Dilahirkan sbg anak jati Taiping seriously tak tipu korg yg Lake Garden Taiping ni sangat cantik & sesuai la utk bersantai,berjogging,berdating,berphotoshoot & paling penting utk menenangkan jiwa.Excited tak dgr weyh?
See,lawa tau.

rasa teruja tak nak mai sini?
Kalau photographer2 mmg paling suka la kat Lake Garden Taiping sbb mmg gambar akan lawa dgn pemdgn yg hijau lagi permai.Org kahwin-kahwin nak wat photo wedding mmg ramai la.
Mmg Lake Garden Taiping menjadi pilihan ramai :)
Jadi tak hairanlah kalau pergi ke Lake Garden Taiping ramai org tgh berposing maut bersama-sama photographer memegang DSLR.Tak terkecuali aq lah salah seorgnya.


Nak nak kalau korg upah photographer bertauliah yg ada DSLR fuh,gerenti gmbr2 korg pasti cantik!
Kalau ada DSLR sendiri lagi lah jimatkan.


Tapi,tak perlu risau kalau takde DSLR tak bermakna ambik gambar tak cantik.Lake Garden Taiping sudah terang-terang tang lawa permdgnnya so kalau pakai camera biasa still juga terselah aura anda di situ.Don't worry ok!Pakai camera hp pon boleh lagi menyerlahkan X-Factor anda.
Gila sakan puji Lake Garden Taiping ni.

Jgn malu-malu utk beraksi depan camera once korg dtg ke Lake Garden Taiping ni.
Kang menyesal tak sudah!
Tgk la ckit pon tarak malu aq ni siap main lambung2 teddy bear lagi.
Credit to Jimmy for the amazing photo!


Tengah2 syiokkkk berposing maut jgn la smpi terkuar aksi-aksi kurang sopan plak kan.
Lake Garden ni public places,so pandai-pandailah jaga tingkah laku anda.
Jgn smpi ada pakcik baling sliper kat korg dah la sbb berkelakuan jelik.
Mana-mana pon ada rules kan,so patuhilah.
Kesopanan & Kesusilaan :)


Besides Lake Garden Taiping,yg special about Taiping ialag Bkt.Larut.
Di sebabkan Bkt. Larut ni la Taiping mmg dpt hujan secukupnya smpi dlm subject Geografi ckp Taiping merupakn bandar paling banyak hujan.
Masa PMR bila ada soklan tanya bandar manakah yg paling byk hujan dgn confident aq bulat Taiping
:)

Fyi,Bkt Larut dekat jer ngan Lake Garden Taiping.Bawak kereta pusing round2 mesti jumpa punya!
Kat atas ni permandangannya sangat mengujakan!
Awesome ;)

Usually kat Bkt Larut ini org bercamping la tak kira bdk2 sekolah hatta those ppl yg suka aktiviti lasak.
tak ketinggalan org berphotoshoot jugak.Buat kajian about tumbuh-tumbuhan & etc.
nak naik ke atas boleh guna kaki sendiri.Mmmg cayalah kuat stamina korg.
Kalau agak-agak tak berstamina mcm aq ni hah,don't worry jgn nagis tak dpt pergi ada perkhidmatan jip disediakan.so,siap sedia dgn wangnya mereka siap sediakan jipnya buat anda.
Pergilah,bersantai-santai dgn keluarga or kwn2 korg mcm aq buat ni.


Sekali sekala hang out mcm ni mmg best.Dgn sejuk2nya lepas tu berkelah wah syiokkkkknya!
Release tension lapang minda wa ckp lu!


Coming soon kerajaan akan buat cable car kat atas ni.
So,makin majulah la hospitality kat Bkt.Larut ni.

Dan di sebabkan keunikan & kecantikkan bandar Taiping maka destinasi ini pernah beberapa kali menjadi pilihan pengiat2 filem Malaysia utk buat shooting kat sini supaya scene gila lawa!

kalau zaman-zaman Mak Abah kita dulu-dulu filem yg ada buat shoot kat Bkt.Larut ialah filem Azura.
Ala lakonan Jamal Abdillah & Ogy tu.

Gila klasik example filem aq kasi kat korg!
Besides filem ni,ada lagi filem2 zaman kita muda-muda ni.
Contohnya filem Rock arahan Mamat Khalid tu.
Almost scene2 dlm filem tu dekat Taiping.

Gila lawak cerita ni eh.haha

Tak ketinggalan juga filem hebat arahan Khabir Bhatia
"Sepi"

Part yg Tony Yusoff & Eja jumpa yg Tony lari lari tu semua dekat Taiping la.
Ada jugak part Sein & Baizura Kahar ddk kat jambatan itu pon kat Taiping
so sweet ;)

Besides filem,novelis-novelis kat Malaysia tak ketinggalan menjadikan Taiping sbg latar belakang cerita novel diorg tulis.Banyak weyh aq baca & antaranya ialah

Mulanya Satu Cinta,karya Rose Harissa.Tgk ciap cover novel ambik kat Lake Garden gitu
and also nvl Hadirmu Satu Kurnia karya Fariza Zuliana.


banyak lagi benda2 best kat Taiping.Ada Muzium Perak,ok yg minat artifak-artifak blh pergi situ and free of charge ok.Ada juga Penjara Taiping,penjara pertama kat Malaysia.Yg tu xleh masuk la k.
Lalu tgk bangunan buleh la.Agak-agak teringin sgt nak masuk biar lah berhemah la dgn cara apply la jadi warder penjara.haha ;)
just joking :)
Kat sini banyak sekolah2 lama mcm SMK Convent Taiping,SMK King Edward,St George.bangunan2 sekolah ni semua almost dah beratus-ratus tahun and still kukuh.And vna one of the the SMK Convent school leavers :)
Ada jugak Zoo Taiping.adik-adik yg suka binatang boleh la pergi sana!
And much much more intersting about Taiping.
Nak cerita satu-satu tersangat la banyak.korg Google la nanti.
Ada la cerita about Kuala Sepetang,Bkt Merah Laketown & more.

Every single places kat Malaysia ada keunikkan masing2
And again TQVM to BPM & Crews for this oppurtunity utk promote psal Taiping eventhough Taiping bukanlah bandar segah mana but then still ada specialnya about this Raintown!
Hopefully entry ini terpilih!

Last but not least,proud to be Malaysian.
Proud to be Perakian
Love Taiping :)

i'm born to be the writer and you are born to be my readers
much love,vna erman


22 comments :

zalikha zamri said...

cantik la!!!!!!!!!!! best punya entry!!!!!!!!!!! saya suka!!!!!!!!!!!! gambar aq baju kuning tu burok la!!!!!! hahhaha
x pa2 janji entry best!!!!!!!!1

nusha said...

mmg best d tepeng~~

.vna erman. said...

zaliq:ok la...cun sudah
nusha:btoi2...TPG best :)

Najmi said...

hahaha.. setuju dengan hang vna. aku kalau tension jer mesti terasa nak ke taiping jer.. Rasa tenang jer. tak dapat pergi tengok gambar pun jadi. hehehe.. kesejukan taiping yang buat hati jadi tenang. Bila sampai kat lake garden tu rasa seronok jer.. aku pernah jer jalan sorang2 kat lake garden tu.

Fxysche Nas said...

patung tu juga menjadi pojaan hati..=p
hehe

pakai camera ape ye?
cantik....sharp image nye =)

.vna erman. said...

jimmy:Taiping,syiokkk gila kan....
Fxysche:ada pki camera nikon ada ngan DSLR member tp tak sure plak model apa yunk!

Nurulbadiah Lai said...

very niceee pics

Mr. Swift said...

Heyy polo awak!
Nanti free bosan ke datang jenguk blog saya tau.

My Latest Entry - http://negative46.blogspot.com/2010/12/siape-nak-tukar-linkbanner.html

.vna erman. said...

nurulbadiah:TQ dear :)
mr.swift:TQ...insyaallah

FarhanaFabulous said...

picca2 yg sgt cantek..

.vna erman. said...

TQVM dear :)

Fyzal said...

as I expected.. Lake Garden dengan Bukit Larut mesti on the top of the list.

by the way, saya juge blogger Perak :) and I used to study in one of the boarding school in Taiping.

rindunya kat taiping. dah lama tak pergi taiping. jemput datang ke blog saya ye. sama-sama kita support blogger-blogger Perak :)

.vna erman. said...

of course la lake garden & bkt larut...
keep support each other especially blogger perak kan :)

A.D.A.M. said...

Hidup anak perak! :) Ipoh sini. =D

Tp, kmpung kat selama. hehe

.vna erman. said...

hallu,
perak,yeah awesome!

Fatima said...

omg such a cute big bear! I love the pictures you took with the bear, gorgeous!! :)

x

.vna erman. said...

hehe.TQ dear :)

aida4eva said...

nice entri :) bagi penduduk pekan koboi selama, taiping lah jadi sasaran selalu :)

.vna erman. said...

;)
TQ dear :)

SizZLing SuZai said...

salam hi ^^
huhu NICE PHOTOSHOOT hERE!!
yup a great photo is not depending on the DSLR only LOL~ ^^

.vna erman. said...

;)
TQ dear

~lieya~ said...

cik lieya dtg usha2 blog blogger perak..

follow me oke..

www.storymorryinlife.blogspot.com

tenkiu..