Tuesday, September 18, 2018

Surprise Dari Johor

Assalammualaikum,

THROWBACK
.................

Jumaat, 14 September 2018

Sempena long weekend cuti hari Malaysia abang Erzuan pun balik lah Tepeng. Memang kebiasaannya kalau abang balik kami sekeluarga akan keluar makan dekat luar dan dia akan belanja makan. Malam tuh kami pi makan dekat kedai masakan Thai. Sementara tunggu makanan sampai tetiba :

Abah : Esok kawan Abah nak mai rumah.

Me : Lah awat Abah baru habaq sekarang? 

Abah : Dah kawan Abah baru sat-sat ni habaq kata nak mai nak buat macam mana. Kalau buat mee kuah boleh tak?
*sambil jeling dekat Mak mohon persetujuan*

Mak pun kata senang buat mee kuah sebab tak tau depa nak sampai pukul berapa nanti kalau hidang nasi buatnya mai petang-petang macam tak sesuai nak hidang nasi berlauk buat makan petang.

Honestly tak rasa apa-apa pun lah cuma sedikit pelik sebab Mak tak melenting last minutes baru nak cari bahan nak masak. Sebab Mak tak suka last-last minutes baru nak habaq kata ada orang nak mai. Tapi masa tuh pikir Mak ok je kot sebab nak mai mungkin petang so takdelah rushing sangat nak buat preparation. Kebetulan kami makan malam tuh dalam bangunan Tesco so right after dinner terus naik atas masuk Tesco cari barang. Masa dekat Tesco tanya dekat Mak sapa kawan Abah yang nak mai. Oh, kami baru pindah rumah baru so memang kawan-kawan Abah pakat nak datang visit so nak tau lah sapa yang nak mai kan.

Mak pulak macam pelik sebab dia tergelak tapi sikit je macam dan cover gitewwww

"Manaaaaa la Mak nak tau sapa dah sat-sat tadi kan Abah baru habaq......"

Tak banyak cerita aku pun tarik bakul roda tuh pap pap ambik bahan-bahan nak masak.

Sabtu, 15 September 2018

Esok paginya Mak suruh keluar temankan Abah pi market cari udang dengan daging fresh sebab semalam yang ada dekat Tesco tak fresh. Benda-benda macam ni tak pelik sebab memang rutin kebiasaan orang nak mai Mak pagi-pagi dah masuk dapur dan kalau ada benda tak cukup memang aku dengan Abah yang akan pergi kedai atau market. Memang aku dah biasa jadi runner sejak sedia kala.

Masa dalam kereta tanya dekat Abah

Me : Sapa kawan Abah nak mai ni bah?

Abah : Kawan Abah yang dekat UK dulu tu haaa. Haji Amin yang biasa mai rumah sewa kita dulu tu.

Me : Ohhhh, tau-tau. Berapa orang bah?

Abah : Satu kereta ja depa mai tapi dia bawak sorang lagi kawan Abah dengan bini dia. 

Me : Okkkkkk, rajin benor kan kawan Abah jalan mai sampai sini. 

Abah : Dia orang kaya bukak restaurant besaq dekat Melaka banyak duit boleh la jalan.

Me : Tapi satgi depa tau ka nak mai kat umah kita?

Abah : Satgi Abah suruh lah elyn hantaq location kat jalan tepi tuh nanti Abah pi ambik lah pickup.
(p/s:  FYI,Kawasan rumah kami area baru adalah 10 buah rumah baru naik so dalam maps takde kalau hantaq location dia keluaq unknown bahahahahah sadissss Mcd pun takleh delivery LOL!)

Honestly memang mati-mati PERCAYAAAAAAA Haji Amin yang nak datang. Memang tau dia memang one of good friends Abah masa dekat UK. Lepas tuh dia memang orang yang jenis suka travel datang jumpa kawan-kawan lama. Beberapa bulan before kami pindah rumah baru masa tuh masih menyewa sementara, dia sanggup turun from Melaka semata-mata nak mai jumpa abah. Memang dia kata nanti rumah baru dah siap dia nak mai turun Tepeng lagi sekali. So memang takde benda yang perlu ku ragukan. Life goes on as usual. Hahahaha.

Lepas balik dari market masuk dapur tolong-tolong mak apa patut. Memang kebiasaanya kalau ada tetamu jauh tak kira saudara-mara or sesiapa pun Mak memang akan suruh ambik sudu garpu yang elok sikit bukan yang selalu dok pakai harian, pinggan cawan semua pun kena punggah. Bukan niat nak menunjuk-nunjuk ke apa tapi meraikan tetamu bagi yang elok-elok lah. Memang Mak ajar kami adik-beradik untuk buat macam tuh. Kadang-kadang mai penyakit malaih bertengkak jugak lah dengan Mak alaaaaa Mak takpayah lah punggah pakai lah hat mana ada. Sebab MALAS nak kemaih balik bawak masuk kabinet.

Tapi on that day, I really dunno the REAL guest tapi tetiba macam Ehhh Mak lama dah tak pakai mangkuk ni, ok harini pakai ni untuk letak condiment lah. Pastu bukak kabinet belek habis semua pinggan mangkuk Mak. You know orang dedulu kan masa kahwin dapat pinggan mangkuk berlambak nak mampus sampai tak terpakai. Serious semangat cari matching. Nak pakai semua all white. Pastu ambik jug air kaca. Padahal selama harini belasah je jug plastic. Hahahahaha. Mak pun iye kan aje bila tanya. I really tak tahu apa-apa tapi preparation yang dibuat macam memang nak sambut yang teristimewa

Lepas dah habis siap masak prepare meja siap sedia pinggan gelas dan semua benda tengok jam dah masuk waktu Zohor. Mak dok beria suruh mandi dulu. Yang aku pulak kata Mak pi lah mandi dulu satgi kawan Abah mai bawak bini kalau kita takpe la lambat siap pun Mak yang nak sambut. Tapi memang tak syak apa pun sebab benda-benda macam ni memang biasa time-time orang nak mai. Once settle habis kemas dapur semua, pakat masing-masing masuk bilik bersihkan diri dan solat.

Lepas solat rasa malas nak bersiap lagi lah. Rileks je pakai baju dengan seluar duduk rumah. Tanya dekat Abah,

Me : Bah, kawan Abah nak sampai pukul berapa?

Abah : Pukul 3.30 camtu. Kalau rasa nak pi tidoq pi lah lena dulu.

Me : Malaih lah nak tidoq satgi orang mai kalut pulak.

Since ada lebih kurang satu jam camtu so rileks dulu baring-baring dekat kerusi sambil melangut Sanay Wala Nang Wakas dekat handphone. Masa tuh duduk dekat area makan yang Elyn dengan Abah dok ada dekat area hall so memang tak kisah apa pun sebab sungguh-sungguh kusyuk tengok SWNW #teamleo.Tetiba Abah ajak Elyn pi buang sampah. Abah kata sat kawan Abah nak sampai nak pi ambik. Yang Elyn pulak haaaaa sat bah nak tukar seluar dengan pakai tudung.

Masa tuh macam eh rajin pulak si elyn ni nak pi buang sampah kalau tak selalu dia memang liat. Sikit-sikit ala akak kamu pi lah, ala kak kamu temankan Abah aku tak reti ala itu ala ini semua malas lah. Tapi masa tuh macam terdetik gitu je sebab macam focus habis tengok cerita dekat hp. Still rileks tergolek tak salin baju ke apa. Tetiba few minutes lepas depa dua keluar, Elyn whatsapp kata kawan Abah dah sampai so diorang dah otw nak ke rumah. Masa tuh baru bangun dari kerusi masuk bilik salin baju pakai tudung semua.

Ngam-ngam siap, Mak dekat dapur jerit kata haaaaa tuh sampai dah. Yang aku pun ambik kunci nak bukak pintu grill which is masa tuh kereta Abah dah belok masuk dalam garaj lepas tuh beberapa saat lepas tuh ada kereta Nisan Almera pulak belok eh orang muda yang bawak kereta tapi anak dia kot tapi macam Dzul tapi once kereta bergerak sikittttt ternampak orang yang dekat sebelah drebar terussssssss ANIZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ LAH!

If you ask me apa rasa masa tuh serious tak rasa apa-apa. Dia macam fantasi ke realiti fantasi ke realiti tapi sambil tuh sarung selipar berlari keluar ke kereta nak sambut. All I remember Mak Jarah kata tak membesor-besor ko ni Vna and aku reply alaaaaa Awe dah beranak pun tak besar jugak........ 

Takde angin kata nak bertunang apa ntah lagi kahwin tup-tup sampai Aniz sekeluarga dekat Tepeng ko rasa apa patut aku rasa? Rasa macam terpingga-pingga percaya tak percaya.  Aniz cakap dalam minggu tuh dia asyik teringat-ingat dekat aku. Honestly last week memang minggu paling down dalam hidup. Banyak dugaan banyak masalah bertimpa-timpa tapi tak cerita dekat sapa pun. Sedih sangat tapi tak sangka Allah nak bagi kejutan macam ni dekat kita :(

Memang Aniz plan semua last minutes. Dia buat pakatan dengan Elyn including Abah dengan Mak jadi pelakon tambahan. Dia kata tekad je lah nak datang sini sebab dia asyik teringat-ingat. Haishhhhhhh I memang tertipu lah! hahahaha. Memang pemilihan watak Haji Amin as "tetamu palsu" adalah calon yang paling tepat untuk buat prank. Memang ada few benda yang mencurigakan tapi macam not tooobvious plus I MEMANG TAKKAN SANGKA yang nak mai tuh ialah ANIZ!!!!

Contoh rancangan hampir-hampir goyah mencurigakan :

1. Ada 1 malam tuh tengah bercerita pasal Watson. Watson tuh macam tempat wajib masuk tiap-tiap kali nampak & salah seorang schoolmate kerja manager kat situ namanya Ayu. Dah lupa lah masa tuh bercakap pasal apa mungkin pasal weekly promotion kot tapi Elyn tersasul sebut "Kak Aniz" instead of Kak Ayu. Elyn lah cerita lepas semua plan dah berjaya. Dia kata almost nak terbocor rahsia sebab time tuh dia tengah berwhatsapp dengan Aniz itu pasal tersebut Kak Aniz. Dia kata nasib baik tak tanya kenapa tetiba tersebut nama Aniz. Lepas tuh tiap-tiap kali lepas berwhatsapp dia akan pastikan dia delete chat supaya tak terkantoi.

2. Waktu tuh petang, kami sekeluarga keluar nak pi tailor Elyn nak hantar jahit baju untuk graduation. Masa sampai dekat tailor, Elyn tertinggal hp dia dalam kereta. Time tuh dia je turun dengan Mak, aku dengan Abah malas stay je dalam kereta. Dia kata dia punya gelisah takut aku ambik hp sebab masa tuh dia tengah berwhatsapp dengan Aniz. Mujurlah akak dia bukan seorang kepochi suka-suka membelek hp orang tanpa kebenaran. So rahsia masih selamatttttt phewwww.

3. Yang ni memang mencuriga tau. Mak ada satu peragai dia takkan hidangkan menu yang sama untuk tetamu yang pernah datang. Waktu Haji Amin datang rumah kami sebelum ni ktorang dah jamu kan menu yang sama mee udang. Tup-tup mai kali ni takkan nak bagi mee udang. Seriously masa tengah prepare meja makan tuh ada tanya mak

Me: Mak, arituh masa depa mai kita bagi makan me kuah ni mee kuah lagi. Satgi depa kata mai rumah Erman asyik makan mee je hahahahahahah (serious gelak masa tuh)

Mak : Allah biaq lah sapa suruh habaq last minutes kita bagi lah apa yang dan

Padahal lepas tuh Mak cerita, masa aku cakap macam tuh Mak jenuh tahan gelak.
HELLO HAMPIR 28TAHUN JADI ANAK MAK HARUSLAH TAU PERAGAI MAK SENDIRI DAK?
Tapi tulah daku percaya je. LOL!

Biar pun ada insiden-insiden hampir terkantoi SEJUJURNYAAAA memang tak tahu menahu langsung apa ntah lagi nak terdetik kata ANIZ yang nak datang.
 I IS TERKESIMA TERHARUUUUUUUUUUUU KELU

So,
.......................................................................

 Selamat datang ke Tepeng sahabat........

Aniz biasa datang Tepeng sebelum ni tapi dah bertahun lah ceritanya. Masa tuh kita orang dekat Asasi. Sekarang dia dah anak satu dah. Lamanyaaaaa kita dah kawan weyh. Disebabkan langsung tak tahu kehadiran Aniz so memang takde plan nak bawak pi jalan mana. Just follow je diorang request nak ke mana and bawak tour Tepeng mana yang sempat. Tempat wajib haruslah Lake Garden Taiping. Tapi sempat jalan sekejap je sebab masa suntuk dah maghrib. Bawak pi pasar malam Kamunting nak tunaikan hajat Mak Jarah nak cari pekasam. Nasib tak baik time diorang ke sini musim hujan so dapat jalan sat je lah dekat pasar. Kemain excited Mak Jarah dengan menantu dia kata barang dengan makanan dekat sini murah compare dengan JB. Malam tuh pulak bawak diorang pekena Char Ktoew King dekat Tepeng. 

Ahad, 16 September 2018

Next day, Aniz nak pi Zoo Taiping. Yelah mak -mak dah sekarang haruslah bawak anak ke zoo. Hahahaha
Honestly zoo ialah tempat paling tak suka nak pi. Bukan pencinta haiwan plus geli dengan certain animals especially ular dengan buaya tapi demi mu sahabat and you my little Umar ku gagahi menjelajah zoo. 



AND KETIKA UPLOAD-UPLOAD GAMBAQ BARU REALISE TAKDE SEKEPING GAMBAQ PUN DENGAN UMAR APOOOOOOO LUPA WEYHHHH. 

Habis jalan zoo, bawak diorang pekena cendol Ansari dengan pasemboq. Sebab Aniz nak makan benda-benda wajib makan kalau singgah Tepeng so rasanya Cendol Ansari salah satunya lah. 


Pasemboq licin. Depa siap bungkuih 2 bungkus lagi nak bawak balik so consider sedap lah. Oh, sambil-sambil pusing tuh dapat lah jugak tunaikan hajat Dzul dengan Daniel nak bergambaq dekat salah satu bangunan yang diorang shooting filem Rock Oo walaupun bangunan tuh tinggal masa nak roboh hahahahahahah. Masa suntuk sangat tak dapat really proper bawak jalan pusing sungguh-sungguh kenal Tepeng. Hat mana dan kita tunjuk :(

Sebelum gerak balik JB, last destination tunaikan hajat Aniz nak makan Laksa Telur Goreng a.k.a Laksa Sarang. Mujur kedainya bukak kalau tak kempunan lah kawan aku sorang ni dah jauh nak mai. Banyak benda lagi sebenarnya tak tercapai hajat si Aniz ni haaaa sebab masa suntuk. Sehari mana nak dan nak pi semua benda. Itu maksudnya kena mai lagi la lain kali. Teheeeeeee :)



Last pictures before gerak balik JB. Tak tau pasai pa kurang bergambar kali ni. #tampaqdirisendiri

When people take the time out of their busy schedules and make the trip to come and see you, that effort alone shows just how much you mean to them

Dear Aniz,
Hang datang melawat kami tepat pada waktunya
Terima kasih untuk setiap masa yang diperuntukan,
setiap ringgit yang dikeluarkan,
setiap usaha yang diletakkan
untuk sampai menjejak Taiping.

Maaf untuk setiap kekurangan layanan
Ini semampunya buat masa sekarang.
Ada masa, ada jodoh, ada rezeki kita jumpa lagi.
Harap-harap lepas ni keluarga kami pulak ke JB ;)


Sayang sampai syurga.

Much Love, 
Vna Erman.

Monday, January 15, 2018

Ayat-Ayat Cinta 2 : Filem vs Novel

Assalammualaikum,

Bila dapat tau filem Ayat- Ayat Cinta 2 (AAC2) tak ditayangkan serentak dekat Malaysia frustnyaaaa tuhan saja yang tahu. If korang dah baca entry yang lepas pasal AAC2 yang Vna update sure korang tau betapa ku nanti-nantikan filem ni. Tapi tak mengapa hidup harus diteruskan dan setia menanti 11 Januari tiba.  


Tepat je 11 Januari terus check waktu tayangan pappp terjah wayang terus. My expectation memang tinggi sangat-sangat dengan filem ni sebab yang AAC yang first memang menusuk gila kan lepas tu dah khatam pulak 1004 muka surat novel yang kedua maka semangat tuh memang membuak-buak nak tengok. Dah lah tuh almost 10 tahun beza filem pertama dengan yang kedua. 

SELEPAS MENONTON
..............................

BEST TAPI MENGECEWAKAN! 4/5 bintang!
Rating tinggi tuuuuuuuu tapi mengecewakan apakahhhhhhhhh? Ok meh nak habaq mai sebagai seorang yang dah baca novel dan dah tengok movie yang di adaptasikan.

BEST:
1. Untuk sesiapa yang tak pernah baca novel sebab jalan cerita dia mudah difahami walaupun ada beberapa scene yang macam eh tetiba macam ni dah. But ok lah almost semua cerita waktu permulaan filem sama. Fahri memang berjaya sebagai seorang Muslim, pensyarah di universiti, tauke mini market dan kalau tak silap dia dengan Aisha ada butik dan restoran makanan Indonesia jugak cuma dalam filem tak ditunjukkan.Fahri dah jadi kaya raya berbekalkan harta yang Aisha miliki dan bertambah-tambah bila semua bisness yang diusahakan dengan Aisha berjaya. (Aisha memang orang kaya sejak AAC1). Scene Fahri mengantikan kelas Professor Charlotte, bersolat, halau students yang tak baca nota lepas tuh panggil masuk semua sama. Tapi part tetiba Hulya mencelah masuk arghhhhhhhh dah mula rasa tak best sebab dalam novel bukan macam tuh pun. Cepat sangat Hulya muncul.

2. Watak Fahri memang padepowwwww sangat-sangat lah dalam AAC2 walaupun sebenarnya dekat filem dia tak tunjukkan betapa menderitanya Fahri mencari Aisha. Suka tengok sifat murah hati Fahri tolong semua orang tak kira bangsa atau agama. Setiap benda yang Fahri buat (tolong Misbah, beli rumah nenek Catrina, menaja Keira belajar kelas biola, cuba selesaikan masalah Sabina) diniatkan supaya amalannya sampai buat Aisha. Nampak tak betapa sayangnya Fahri dengan Aisha. Memang lah tak logik semua benda Fahri tu tolong, tapi memang watak Fahri untuk AAC2 duit selongok gila. Kalau kita baca dari segi Islam makin banyak kita bersedekah makin bertambah-tambah rezeki kita. So logik lah kenapa Fahri kaya dan berjaya.

3. Dalam filem ni jugak Islam digambarkan sebagai agama yang INDAH dan HEBAT dari setiap segi sama macam dalam novel. Walaupun sebenarnya dalam novel lebih mendalam lagi digambarkan keindahan Islam. Suka cara dia angkat watak Fahri, seorang Muslim yang berjaya di negara asing. Suka cara tengok kegigihan Fahri menuntut ilmu selagi boleh. Suka tengok cara Fahri berdakwah dalam kelembuatan. Haihhhh....

4. Filem ni jugak best sebab dia genre karya berat/naskah yang deep bukan cerita-cerita yang santai kebiasaaan yang dilambakkan dekat tv/wayang. Bila tengok cerita ni kita kena berfikir. Lagi-lagi kalau dah pernah baca novel.Cuma itulah pengarah mengolah jalan cerita nampak klise dan banyak scenes PENTING di skip. Itu memang frust sangat. 

5. Pada Vna, bila nenek Catrina back up Fahri dalam debat. Tak tau nak cakap macam mana tapi rasalah sesuatuuuu yang deep. Korang yang dah tengok paham tak? Alaaaa tak tau nak cakap macam mana lah. Mohon tengok dan rasakan. 

Antara yang 
MENGECEWAKAN:

1. Scene berdebat antara Fahri dengan orang-orang berbangsa Yahudi 

Nampak macam debat murahan sangat sebab tak di highlightkan point sebenarnya perdebatan tuh. Kalau dalam novel, yes diorang betul-betul berdebat siap dengan hujah-hujah yang mantap gila. Kalau di zahirkan betul-betul lah dalam filem sure gempak gila sebab Vna percaya Bront Palarae (watak Baruch) mesti lagi all out, OMG berimaginasi sendiri sekarang! Lagi satu, scene nenek Catrina mencelah waktu berdebat mencacatkan lagi scene berdebat tu. Kalau dalam novel Baruch halau nenek Catrina dari dewan before debat mula. Waktu tu yang nenek Catrina bela Fahri macam yang dalam filem tuh then barulah debat pasal Amalek mula. Tak la orang benggang debat ntah apa-apa. Bukan si Fahri yang berdebat si nenek Catrina. Haha.

2. Fahri selamatkan Keira dari jadi pelacur. Keira tetiba didatangi Puan Varenka nak ajar dan asah bakat Keira bermain biola.

Semua sama macam dalam filem, Jason datang mintak tolong dengan Fahri. Tapi dalam filem klise nya pengarah olahkan Fahri upah orang untuk bidding beli Keira. Takde ok dalam novel camtu. Keira decided untuk jadi pelacur lepas ibunya berkeras menjual satu-satunya biola yang Keira ada untuk bayar hutang. Keira buat keputusan untuk melacurkan diri . Lepas Jason mintak tolong dengan Fahri, Fahri belikan sebuah biola dan suruh Jason berlakon dia curi biola untuk Keira supaya Keira tak jadi pelacur. Kalau Keira masih berdegil, Jason akan bunuh diri. 

Lepas tuh Fahri mintak tolong dengan Puan Suzan (pengurus butik pakaian milik Aisha tapi dalam filem tak wujud pun wataknya) untuk berlakon seolah-olah berminat untuk menaja perbelanjaan Keira belajar biola dengan Puan Varenka dengan syarat mesti menjadi juara dunia. Takde lah tak semena-mena ketuk pintu rumah orang haiiiii saya nak ajar awak main biola. LOL!

3. Watak Hulya 

Tetiba muncul dalam class BILA MASA WUJUD lagu tuh? Sebenarnya Hulya muncul lambat sangat dalam novel. Macam mana Hulya muncul sebenarnya?

Untuk menjadikan Keira pemain nombor satu dunia, Puan Varenka suruh Keira untuk bermain biola di jalanan supaya dapat dia dapat feel yang lebih ghairah waktu bermain biola. Puan Suzan mencadangkan kepada Fahri untuk mengadakan acara mengumpul dana kemanusian untuk anak-anak Palestin. Keira dan Puan Varenka akan bermain biola untuk acara tersebut. Puan Suzan mempelawa Fahri untuk join perform sebab Fahri sedikit sebanyak tahu cara untuk bermain biola hasil dari ajaran Aisha. 

Waktu acara tuh berlangsung, Fahri langsung tak fokus main biola sebab asyik teringatkan kenangan bersama Aisha. 
SEE DIORANG TAK INSERTKAN PUN SCENE FAHRI SELALU TERINGKATKAN AISHA HERGHHH! 
Tetiba ada seoranggadis bertudung menawarkan diri untuk bermain biola mengantikan tenpat Fahri since Fahri tempo semua dah kelaut LOL LOL. By the time gadis tu mula mengesek biola, Fahri terus rasa macam Aisha yang bermain. Habis je event, baru Fahri discover gadis tuh ialah Hulya, sepupu Aisha. Fahri tak cam memula sebab dulu Hulya still budak kecil. Sekarang dia dah pun dewasa. Gitewwwww! 

4. Nenek Catrina discover siapa sebenarnya Sabina. 

INI SCENE YANG PALING KU KUCIWAAAA GILA! 
Scene ni tak wujud langsung dalam novel dan scene ni paling-paling tak patut tukar sebab inilah perkara penting dalam cerita AAC2. 

5. Fahri dan Hulya berkahwin.

Frustnya tengok dalam movie watak Fahri macam nampak "miang" sukakan Hulya. Fahri sebenarnya dibayangi Aisha setiap kali tengok Hulya. Sebab Hulya membesar saling tak tumpah macam Aisha. Lepas kahwin dengan Hulya, Fahri still ingatkan Aisha. Hulya banyak bercerita dengan Sabina. Sabina selalu share tips dengan Hulya cara untuk mengambil hati Fahri. Hulya pun follow semua yang Sabina nasihatkan akhirnya Fahri pun mula menerima Hulya.

CAN YOU IMAGINE PERASAAN SABINA a.k.a Aisha TENGOK SEMUA TUH? 
Tertoreh weyh. Tapi dalam filem TAKDE! Sayangnya dibuang scene-scene penting macam ni.

6. Hulya wasiatkan untuk buat pemindahan wajah dengan Sabina a.k.a Aisha.

 Sebetulnya Hulya dah melahirkan Umar. Sabina pulak membantu menjaga dan sayangkan Umar macam anak sendiri. Satu hari. Puan Veranka menjemput Hulya untuk bermain biola bersama dengan Keira. Tujuannya untuk membangkitkan mood bertanding dan sebagai persiapan untuk Keira menghadapi pertandingan biola peringkat dunia. Puan Veranka nak bagi mood bersaing kepada Keira. 

Dengan keizinan Fahri, Hulya bersetuju dengan rancangan Puan Verenka dengan syarat Hulya tidak mahu di interview oleh mana-mana pihak selepas persembahan selesai diadakan. 

Waktu nak balik diorang (Keira, Hulya dan Sabina) singgah dekat station minyak. Hulya waktu tub mengandungkan anak kedua bukan si Umar.  Kalau dalam filem, tetiba ada muncul watak Bahadur dari AAC1 tapi sebenarnya tak wujud langsung si Bahadur dalam AAC2 ni. 

Keira turun ke tandas Hulya pulak masuk ke mini mart untuk membeli sesuatu. Selesai membeli, dia pun tunggu Keira dekat luar toilet. Tetiba dia dengar suara Keira menjerit terus Hulya pun lari masuk dalam toilet. Ada seorang lelaki mabuk sedang cuba nak merogol Keira. Hulya pun terus sepak lelaki tuh dan lari selaju mungkin dengan Keira ke kereta.

Masa nak masuk kereta tulah tetiba Hulya kena tikam dengan lelaki mabuk tuh. Hulya pun dibawa ke hospital dan koma beberapa hari. Bila dia sedar dia tau yang sebenarnya masa yang dia ada suntuk sangat dah. Dia wasiatkan Fahri untuk buat pembedahan menukarkan wajahnya dengan Sabina supaya Umar sentiasa dapat tengok muka ibunya walaupun Hulya dah mati.

Lepas Hulya meninggal, Fahri suarakan wasiat Hulya kepada Sabina. Akhirnya Sabina bersetuju. Kalau dalam novel dia siap cerita Fahri ada jumpa dengan beberapa ustaz/ulamak untuk membincangkan isu ini berdasarkan persepsi Islam. Kalau scene ni diwujudkan dalam filem, tak la nampak klise pembedahan muka tuh.

Sehari sebelum pemedahan, Fahri kemaskan barang-barang Hulya. Tetiba dia terjumpa sebuah buku puisi kegemaran Aisha dekat tempat barang-barang Hulya. Waktu Fahri bukak buku tuh, ada nota Hulya tulis ini puisi kesukaan Fahri. Sabina menyuruhnya membaca waktu bersama dengan Fahri. 

Waktu tu Fahri rasa sesuatu. Dia masuk ke bilik Sabina tetiba terjumpa cincin perkahwinannya bersama Aisha ada dekat bilik  Sabina. Fahri tak percaya. Esoknya sebelum pembedahan dijalankan, Fahri request dekat doktor menjalankan bius seluruh badan. Fahri merayu supaya diberikan seminit sebelum pemedahan untuk berjumpa dengan Sabina yang waktu tu dah tak sedarkan diri. 

Fahri pun menyelak sikit pakaian Sabina di bahagian bahu kanannya. Terkejut lah Fahri bila dia tengok Sabina ada tanda lahir yang sama dengan Aisha. 

TENGOKKKKK FAHRI ORANG PERTAMA YANG TAHU ITU AISHA!
Bukan nenek Catrina okeyyyyyyy. Even sampai meninggal Hulya tak tahu Sabina sebenarnya Aisha. 

Ok cukup tuh je kot perbandingan antara filem vs novel. Ada lagi tapi ini dah cukup panjang Vna cerita. Ntah dibaca ntah tidak korang ni. 

Keseluruhan filem ni masih bagus walaupun adaptasi nampak klise. Bila kita ambik kira nilai pengajaran yang kita dapat, cinematography-nya, the way setiap satu pelakon deliver watak masing-masing Vna rasa mereka masih deserved 4/5 rating.  Pengolahan cerita je simple sangat. I wish pemgarah tonjolkan lagi penderitaan Fahri dan Aisha yang terpaksa berpisah. Oh Bront Palarae your acting memang padepowwwww!

 Till next movie.....tak sabar nak tunggu Eiffel I'm In Love 2 bulan Feb nanti. Tuh pun favourite jugakkkkkkk. Sapa suka angkat hp sekarang! 

Much Love, Vna Erman :)