Wednesday, April 05, 2017

Bridesmaids Series

Assalammualaikum,

Dekat FB sekarang macam-macam boleh jumpa. Resipi, tutorial, bahan menganjing semua adalah. Dan yang paling WIN Vna jumpa dan tersangat lah lawak (actually banyak je lagi benda lawak & win) ialah gambaq  ni :


HAMBIK HANG PUBLIC SPEAKING!!!
hahahahahaha.

Realitinya trend bridesmaids dah jadi kebiasaan untuk setiap wedding kat Malaysia. Pada Vna tak salah pun asalkan tahu batas dan motif nak ber-bridemaids bagai. So far semua kawan-kawan rapat Vna kahwin semua ada #teambride. As long as team bridemaids tu tak over shadow pengantin, tak tergedik-gedik ataih pelamin masa pengantin tengah bersanding, tahu adab kat majlis orang tak salah. Kalau budaya Barat tu elok takde salah kita nak follow pun. Pepandai lah adjust dengan budaya kita. Contohnya, kalau orang barat pakai seksi, kita pakai sopan-sopan.Baju pulak kena lah mengamalkan konsep less is more. Lebih molek no labuci no lace just simple cutting. Biar pengantin dan pasangan yang stand out. 

Oh ya one more thing, kalau kita nak ber-bridemaids bagai, kena jugak tau situasi ekonomi diri sendiri & kawan--kawan yang kita pilih untuk jadi bridesmaids tu. First thing kena betul-betul tahu ialah adakah kawan yang kita decide untuk jadi team bridesmaids tu boleh datang masa majlis kahwin kita. Confirmation itu penting. Pengantin tu sendiri jangan main petik or bahasa kasarnya "memaksa" kawan untuk join jadi bridesmaids. Kadang-kadang kawan kita stay/bekerja jauh, ada yang dah berkeluarga so banyak yang diorang kena consider in term of time management dan cost travelling. Moleknya kalau kawan kita tak dapat jadi bridesmaids jangan lah masam-masam muka. Be matured. Kata nak kahwin takkan benda-benda macam ni pun nak dijadikan isu. Once dah confirm dan kita pun berkemampuan seeloknya supply siap-siap kain/baju ready made untuk kawan-kawan supaya tak menyusahkan pihak lain kemudian hari. Sebab kita yang request nak mereka memeriahkan majlis kita. Lain la kes kita takde pun plan nak ber-bridemaids tapi kawan-kawan willing untuk jadi bridesmaids so diorang pepandai lah cari kain/baju sdn bhd. Pokok pangkalnya give and take. Niat kita nak kawan kita yang kahwin happy dan pada masa yang sama pihak pengantin pun jangan lah membebankan kawan-kawan request pakai itu ini. Kuncinya berbincang. SETTLE!

 Sebagai seorang berbangsa Melayu bridesmaids tu sendiri kena lah tahu adab bila bertandang kenduri orang. Tolong apa patut, mengemas ke, bagi goodies bag ke, tolong serve makanan untuk keluarga pengantin yang datang jauh-jauh or anything. Lebih elok kalau pengantin tuh dah assign siap-siap apa bridesmaids patut buat takde lah team bridesmaids terpinga-pinga nak kena buat apa masa majlis berlangsung. Orang-orang yang datang majlis pun takde lah macam nak pandang-pandang team bridesmaids semacam ingatkan team marhaban. LOL!
Kalau bridesmaids pandai bawak diri masa majlis berlangsung kurang lah kedengaran suara-suara sumbang seperti "tahu nak melarammmmm je pastu post gambaq kat IG".

Actually terpanggil nak cakap macam ni bila terbaca confession dekat FB pasal cerita bridesmaids jadi kuli tuh. Bab-bab lain tak nak komen sebab kita bukan kenal satu sama lain pun dan takda di tempat kejadian. Just one thing yang sangat tak wajar ialah pengantin ada team bridesmaids lain bila time outdoor photoshoot.
Sangat tak wajar dan biadap!

Mujurlah 5 kali jadi bridesmaids alhamdulillah semua bridesmaids tidak diperlakukan sedemikian rupa. Kami lah tukang handle apa patut dan kami lah jugak join outdoor shoot. Sama-sama cantik, sama-sama berlemuih sampai ke penghujung hari.

After jadi bridesmaids masa  Wedding Ainie  dengan Wedding Aniz ada lagi 3 kali selepas tuh jadi bridesmaids lagi. so kita throwback sikit,

Wedding Masni, December 2015.
Alhamdulillah dah anak seorang baby girl dan coming soon lagi seorang this year!





Wedding Pikah, March 2016. 
Alhamdulillah dah dapat baby boy yang handsome! 




The latest one,
Wedding Mizah, Januari 2017!
Semoga cepat dapat baby join geng kita yang lain. 



Jadi bride atau bridesmaids 
Sama-sama lah jadi cantik, 
sama-sama lah jugak give and take!

Much Love, Vna Erman :)

Tuesday, November 01, 2016

5 Soalan Favourite Anak Muridku

Assalammualaikum,



1. Cikgu, cikgu ada mixed blood ke?

2. Cikgu,kenapa nama cikgu pelik?

3. Cikgu, tau tak cerita hantu dekat sekolah ni?

4. Cikgu, SPM dulu dapat berapa?

5. Cikgu, nama Facebook cikgu apa?




Ada lagi soalan? Kaunter pertanyaan nak tutup ni. LOL!

Much Love, Vna Erman :)