Monday, November 13, 2017

Review dan Sinopsis Novel Ayat-Ayat Cinta 2

Assalammualaikum,

Berkurun weyhhhh tak beli novel. Bukan dah hilang minat membaca tapi muak di sogokkan dengan cerita-cerita yang sama. Sentiasa dengan kisah antara dua darjat, kaya raya tahap tekan suis kipas terus duit berterbangan melayang-layang, angkat tudung saji ada duit, bukak peti sejuk ada duit, tepuk-tepuk bantal lepaih bangun tidoq keluar duit (hiperbola untuk menunjukkan betapa kaya rayanya orang Malaysia dalam drama) Tak cukup dengan tuh, mesti nak kena ada orang ketiga yang tak reti nak move on yang hobinya ialah mengacau percintaan/perkahwinan orang lain. End up akan berlakunya penculikkan, kes tembak menembak kekanda tolong selamatkan adidnda dan pengakhirannya sama ada si jahat busuk hati dengki durjana jadi gila tak pun mampos masuk tanah. The end. 

Herghhhh CUKUPPPP!

Tapi bila satu hari masuk Popular ternampak sebuah novel ni (plus ada discount!) terus tak pikir panjang ambik pappppp jalan terus menuju ke kaunter peluk erat plastik sampai rumah balut terus lepaih tuh menghadap sorang-sorang jangan sapa kacau huh!



THE RETURNS OF AYAT-AYAT CINTA!!!!!

Cerita ni memang fenomena habis weyh sekitar tahun 2007/2008. Ingat lagi masa tuh dekat hostel gila gigih menelaah novel first dia atas katil waktu weekend yang tak dibenarkan balik rumah. Lepaih tuh pulak masa raya lepaih dah balik semula ke hostel (macam raya kelima camtulah) depa tayang pulak filem dia dekat TV3 tudiaaaaa bilik tv dekat asrama toksah cerita penuh macam sardin. Tak boleh move on lagi, download buh dalam pendrive masing-masing (masa tuh zaman pendrive 4GB OMG throwback sangat!)

Ayat-ayat cinta 2 sudah semestinya lah sambungan dari kisah Fahri dan Aisha dalam novel pertama. Hero masih yang sama, heroin pun yang sama, ada few character dari previous novel buat kemunculan macam bapa saudara Aisha, Pak cik Eqbal dan beberapa tok guru Fahri waktu belajar dekat Mesir. Selebihnya semua watak-watak baru. Latar belakang cerita ni hampir ke semuanya di  Edinburgh, UK dan beberapa bahagian di Palestin. Honestly tak suka jadi spoiler. Lebih prefer korang untuk baca sendiri but ok lah reveal sikittttt sinopsis cerita ni yang dikarang sendiri (bukan copy paste dekat belakang novel tak aci ahhh!) khas untuk pembaca blog ku :

Selepas peristiwa Fahri hampir dijatuhkan hukuman mati di Mesir atas tuduhan merogol, Univeristi Al-Azhar mengembalikan semula status mahasiswa univerisiti tersebut kepada Fahri selepas bebas pertuduhan. Dalam novel yang pertama waktu konflik Fahri di dalam penjara sementara, ketika itu Aisha sedang mengandung. Namun yang demikian, Aisha keguguran. Selepas bertalu-talu ujian yang mereka lalui dekat Mesir, Aisha menjadi trauma dengan bumi Mesir lantas selepas 7 tahun Fahri menetap di Mesir, diorang sama-sama decided untuk balik semula ke Indonesia. 

Sebelum kembali ke Indonesia, Fahri berbincang dengan penyelia thesis beliau dan bersepakat untuk menyelesaikan thesis beliau di Pakistan. Selepas setahun menetap di Indonesia, Fahri kembali menyelesaikan pengajiannya di Pakistan selama setahun dan kemudian Fahri dan Aisha terbang ke Jerman pula bagi urusan menyelesaikan pengajian sarjana muda Aisha yang tertunda.

Waktu berada di sana Fahri mendapat peluang menerima biasiswa penuh bagi melanjutkan pengajiannya di peringkat Phd manakala Aisha berpindah ke Freiburg bagi menyelesaikan pengajiannya dalam bidang psikologi sosial.

Di kesempatan itu, Fahri dan Aisha mengelilingi UK dan berkunjung ke Edinburgh untuk mengintai peluang mengembangkan perniagaan keluarga Aisha. Ketika di Edinburgh, Aisha bertemu dengan Alicia seorang wartawan yang jugak sedang melanjutkan pelajaran di situ. Aisha dan Alicia bersepakat untuk ke Palestin kerana Aisha berhasrat untuk menghasilkan novel mengenai anak-anak Palestin.

Aisha memujuk Fahri untuk ikut bersama ke Palestin namun Fahri sibuk dengan urusan pengajian Phd nya. Dengan berat hati Fahri mengizinkan Aisha untuk pergi ke Palestin bersama dengan Alicia. Ketika tiba di Israel, Aisha sempat mengirim khabar mengenai keadaan dirinya sebelum masuk ke Palestin keesokkan harinya. Namun, itulah khabar terakhir dari Aisha. 

Segala usaha mencari dilakukan oleh Fahri namun Aisha masih belum berjaya ditemui. Beberapa bulan kemudian, keluarga Alicia menerima khabar bahawa mayat Alicia berjaya ditemui dalam keadaan menyayat hati. Proses pengecaman dilakukan mengunakan bentuk gigi Alicia kerana tubuhnya sudah hampir tak dapat dikenalpasti. Biarpun Alicia sudah berjaya ditemui, Aisha masih hilang tanpa jejak.

Fahri hidup dalam keadaan tidak tentu arah sehingga lah satu hari datangnya seorang Sheikh dari Mesir bersama-sama dengan Eqbal, pakcik Aisha menasihatinya untuk redha dengan ujian yang sedang dilaluinya. Fahri meninggalkan Jerman buat sementara dan menetap di Edinburgh bersama-sama dengan Pak Cik Hulusi, merangkap driver dan pembantu peribadi Fahri. 

Fahri menenggelamkan kesedihannya dengan melakukan penyelidikan, membaca, menulis dan juga meneruskan perniagaan yang sedia ada. Fahri juga bertugas sebagai tenaga pengajar di Univeristi  Edinburgh berdepan dengan beberapa konflik dengan masyarat barat yang hampir kesemuanya menetang Islam. Dengan keperibadian baik yang ditunjukkan oleh Fahri secara perlahan-lahan berjaya mengubah persepsi orang sekelilingnya antaranya  Brenda, Jason, nenek Catrina dan Keira. Kesemua ni watak-watak baru dalam Ayat-Ayat Cinta 2.

Keira, seorang gadis berbakat bermain biola. Beliau tinggal bersama dengan ibunya dan seorang lelaki bernama Jason. Mereka merupakan jiran Fahri yang berdendam dengan orang Islam kerana satu peristiwa hitam yang berlaku ke atas keluarga mereka. Setiap kali Fahri terdengar gesekan biola yang dimainkan oleh Keira, ingatannya terhadap Aisha semakin menebal kerana cara Keira bermain biola persis Aisha.

Hulya, yang juga merupakan sepupu Aisha yang dahulu masih kecil ketika Fahri berkahwin dengan Aisha. Dia datang ke Edinburgh untuk melanjutkan pelajaran di sana. Dalam pada masa yang sama, Hulya membesar menjadi seorang gadis yang perwatakan dan fizikal seperti Aisha. Berbekalkan pakej berkemahiran bermain biola, Hulya ternyata menjadi bayangan Aisha di mata Fahri.

Salbina, seorang pengemis hodoh yang memberi imej buruk terhadap masyarat Islam di mata masyarat Barat yang menyifatkan Islam itu suka meminta-minta. Atas dasar keprihatinan dan melaksanakan keperluan fardu kifayah, Fahri dengan bantuan pakcik Hulusi, mereka memberi bantuan kepada Salbina dengan niat membantu dan membersihkan nama Islam yang sering dianggap miskin dan penganas. 

Keira, Hulya dan Salbina 
Dilema Fahri dan tiga wanita dalam Ayat-Ayat Cinta 2.
Di manakah Aisha?
.........................................................................................................................

HAMBIK KAU PUNYA SINOPSIS! LOL!

Cerita ni memang dramatik. Bukan typical kisah cinta. Habiburrhaman memang terror habis menulis novel-novel pembangunan jiwa. I love the way dia angkat darjat Fahri dari seorang anak muda miskin dari Indonesia tapi berjaya menjadi yang terhormat berbekalkan ilmu dan akhlak yang baik. I love the way dia cerita keindahan Islam dalam cara yang paling simple. On top of that, dia jugak bijak mempromosikan negara beliau, Indonesia dalam novel ni dari semua aspek cara hidup, budaya bahkan makanan tradisi diorang. Senang cerita novel ni berilmiah tapi tidak membosankan.

The only things yang tak suka pasal novel ni ialah, novel ni kan novel Indonesia jadi penulisan bahasa novel ni for sure dalam Bahasa Melayu Indonesia. Tak sure lah novel yang dibeli ni dah di terjemahkan ke Bahasa Melayu Malaysia ke belum or memang original bahasa Melayu Indonesia. Tapi masih boleh faham jalan cerita dia it just that kalau ada betul-betul full version bahasa Melayu Malaysia lebih baik.

Ok kalau nak tau kesudahan cerita ni macam mana mohon dapatkan novel ni di kedai buku berhampiran anda dengan hanya RM35.90/SM atau RM38.00/SS.

Tapi kalau hampa ialah golongan yang berpinar mata nak baca sebanyak 1004 muka surat mohon tunggu je lah movie dia yang akan ditayangkan pada 21 Disember 2017! Oh, Fazura (my favvvvv) dan Bront Palarae ada dalam filem ni tau. Fazura pegang watak as Brenda (salah seorang jiran Fahri) manakala Bront pula memegang watak sebagai Baruch (watak atagonis yang penting dalam cerita ni).

Tak sabar tunggu 21 Disember.
Seen you soon Mas Fahri!

Much Love, Vna Erman :)

Tuesday, October 31, 2017

Mari Makeup Pakai Drugstore Products

Assalammualaikum,

Ada sesuatu yang nak bagi tau!

PENGAKUAN:

"Pernah tak beli fake makeup?"

"Ermmmmm.......PERNAH!"

Masa tuh malam raya. Memang setiap tahun akan ada bazar Aidilfitri yang panjang gila bukak dekat area rumah. Biasanya akan jengah dekat situ sekali sebab dekat sangat lah dengan rumah jalan kaki pun boleh (tapi boleh berlecak ketiak jugak if jalan). Fitrah seorang budak perempuan haruslah tampil sehabis cantik di pagi raya (walaupun sendu sebenarnya) so macam GATAL pergi survey makeup yang jual secara berleluasa dekat bazar tuh. 

EH RM 25 JER?

Papppppp tak pikir panjang terus bayar untuk sebijik eyeshadow palette tiruan.Masa tuh dah membayangkan betapa seronoknya nak main makeup esok pagi. Cadangnya nak buat sweet sweet look (once again walaupun senduuuu!). 
Selayaknya dengan harga bila try tenyeh-tenyeh (swatches) colour tak pigmented langsung! Tapiiiii sayang weyh walaupun cuma RM25. Kental jugak tenyeh tang mata. After few minutes, mata gatiiiiiiiii OMG jangan buat pasal raya kot RAYAAAAAA! Sepantas kilat remove everything and stick back dengan eyeshadow palette Gold Edition Simply Siti yang memang dah lama pakai dan terbukti cantik warna dia dan boleh lah  tampil persis Siti Nurhaliza sebanyak 0.01%

Padahal bukan takde makeup selama ni ada but you know GATAIIIII NAK TEST! Terus lempaq buang palette tuh dalam tong sampah sambil mengenangkan dengan RM25 boleh dapat dah 2 helai shawls or makan cake Secret Recipe 3 pieces pun lepas dan semua sesalan-sesalan menyusul tatkala melihat RM25 menjunam sia-sia ke dalam tong sampah. Sobs sobs sobs. 

GIRLS,
PLEASE,
SAY NO TO FAKE MAKE UP!
DON'T SUPPORT COUNTERFEIT COSMETICS.

JANGAN PERNAH BELI MAKEUP TIRUAN OMG DENGAQ LAH CAKAP.

Semenjak tersia-sianya RM25 terus tak pernah berpaling lagi. Kalau rasa nak beli makeup tapi poket kurang umphhhhh (no sugar daddy/PTPTN menghantui) just go to drugstores. Sumpah you can get everything that you need dekat drugstore. Murah pun murah dan semestinya ORIGINAL.

Fyi,
DRUGSTORE dekat Malaysia ialah :

Watson (my favourite obviously bias mention awal-awal), Guardian dan Aeon Wellness
SEPHORA/ SASA bukan drugstores! Tetapi ada jugak affordable makeup products. Certain brands or sewaktu kemunculan sale. Tapi fokus kita dekat entry ni ialah makeup products yang senang dapat dan murah di drugstore berhampiran anda. Jangan sesekali pandang hina kepada sesiapa yang mampu/suka pakai drugstore products. Apa yang penting sebenarnya skills bukan products. Walaupun makeup drugstore murah tapi terbukti original dan selamat. 

Sebagai usaha untuk menyedarkan rakyat Malaysia drugstore products tak kurang hebat so Vna akan listkan produk-produk drugstore yang SUMPAH diri sendiri pakai dan terbukti berbaloi beli. Teruskan membaca sehingga ke ayat terakhir. Let get starting (reading!)

SETTING SPRAY

1. BIO ESSENCE MIRACLE BIO WATER


Yes, dekat drugstores memang susah nak cari setting spray. Kebanyakkan brands takde pun. As far as I know brand Sendayu Tinggi ada keluarkan Setting Spray tapi tak pernah try lagi so tak boleh bagi review. Since tekstur kulit muka berminyak terutamanya bahagian hidung, memang akan skip pakai moisturizer//serum semua walaupun seeloknya pakai. Solusinya ialah spray saja menggunakan BIO ESSENSE MIRACLE BIO WATER.   

Senang habis cerita sebab dia bertindak as toner/moisturizer/serum/setting spray. Jimat dari nak beli banyak-banyak products and most importantly dia reduces minyak dekat muka. Bila makin banyak products kita apply (sekali pun dia kata non-oily mohon jangan percaya) semakin kuat lah berminyak muka at the end of the day. Miracle Bio Water ni sekarang ada banyak jenis so boleh pilih yang mana sesuai dengan anda. 

ADAKAH PRODUK NI SERIOUSLY REDUCE OIL/ KECIKKAN PORES?
Tidak, tapi membantu. Bila spray yang pasti your skin rasa fresh dan nyaman. 

PRIMER 

Semenjak meningkat naik trend makeup dekat Malaysia (atas pengaruh social influencer) dah banyak brands keluarkan primer. Kalau dulu boleh dikatakan takde mungkin diorang rasa tak laku kalau jual. Antara brands yang keluarkan primer ialah Sendayu Tinggi, Maybelline, Catrice dan Silky Girl. Ada lagi tapi mungkin Vna tak alert. So far dah try dua jenis primer :

1. SENDAYU TINGGI TEA TREE PRIMER 



SUMPAH BEST!
Ada dua jenis satu lagi Argan Oil Primer, untuk kulit normal. Tea Tree untuk kulit berminyak dan berjerewat. Sungguh sangat-sangat membantu reduce minyak, sangat-sangat membantu cover pores besar macam lubang congkak dan bagi makeup stay dan tak crack. HIGHLY RECOMMENDED! 
Tekstur dia gel dan of course bau tea tree. 

2. MAYBELLINE BABY SKIN PORE ERASER


Sebelum cuba ST punya, memang guna primer ni. Kalau gabung pakai primer ni dengan foundation lain end up dia akan rasa berminyak. Tapi kalau pakai dengan foundation Maybelline Fit Me dia ok. Mungkin kena pakai satu brands yang sama baru work well. Untuk oily/combination skin jangan beli. Tapi kalau your skin dry to normal types yes it is good. Sebab bila apply to my sister skin di mana skin dia jenis dry to normal types/takde masalah pores yes it works very well. So bergantung kepada condition skin masing-masing ok? Masih produk yang bagus cuma tak semua skin sesuai.

ST PRIMER vs MAYBELINNE PRIMER?
Beli lah ST lebih berbaloi. Price beza sikit je. Dua-dua produk boleh beli dekat Watson


BB CUSHION/ FOUNDATIONS

1. SILKY GIRL MAGIC BB CUSHION 



Sejujurnya tak pernah try bb cushion brands lain so tak dapat buat comparison tapi ini kali pertama guna bb cushion dan produk ni memang bagus tersangat bagus. Coverage to me high coverage jugak sebab ada satu minggu tuh tetiba ada jerawat besar SANGATTTTTTT tepi bibir tahap memang menonjol meyakitkan hati. Bila apply terus cover jerawat terkubur terus di bawahnya. Takde topup any concealer products. Yang bestnya dia bagi effect matte which is good for combination/oily skin. Tetapiiiiiii, kalau kita terdedah dengan cuaca panas/ takde aircond dia cair jugak but butttttttt kalau set kan dengan powder lepas apply walahweyh tak perlu risau. Please guna brush sebab lebih senang apply compare guna puff yang dia kasi. 

2. MAYBELINNE FIT ME MATTE PORELESS FOUNDATION


Foundation dia cair tapi bagus untuk normal/combination/oily skin. If pakai dengan primer Maybellinne pun ok, primer ST pun ok. Make up masih stay elok di bawah cuaca panas lillit dan kalau kulit start berminyak after few hours pun still tak nampak berlegaih/berlemuih. Cuma dia tak cover sangat jerawat/pores masih perlu apply concealer. 

3. SENDAYU TINGGI DOLL SKIN FOUNDATION




Antara ke semua foundations yang di review ST Doll Skin Foundation paling high high coverage. Calit sikit pun dah cukup. Tak pakai concealer pun takpa dia covers semua cela kecacian yang ada. Tapi to me kalau nak heavy makeup/dinner/special occasion camtu baru pakai. Sebab effect dia memang WOWWWW AWAK MEMANG CANTIK SEJAK KECIK KE camtuuuuu. LOL! Ada rasa berminyak so memang perlu guna primer sebelum apply lepas tuh set dengan powder. 

CONCEALER


Eh sejak bila NYX ada dekat drugstore? Jangan buntu baca dulu ok?

1. MAYBELINNE PURE CONCEALER MINERAL


Masa mula-mula beli tak suka sebab dia macam tak effect pun pakai dengan tak pakai. Tapi bila dah rajin tengok tutorial dekat youtube baru discover kegunaan concealer. Concealer ni tak cover sangat kecelaan tapi sesuai untuk buat highlight bawah mata, dekat hidung dengan dekat center dahi tuh. Bonus point lagi colour dia sesuai untuk Asian skin sebab more kepada yellow base which is tak lah melepak tak pasal-pasal lepas apply. Easy to apply dan tak senang crack (but make sure set dengan powder!)

2. MAYBELINNE INSTANT AGE REWIND


Ok malas nak tulis panjang-panjang dah berjuta review pasal concealer ni Takyah cakap banyak masuk drugstore terus grab dan bayar. :)

3. NYX CONCEAL. CORRECT. CONTOUR PALETTE 


Just to clarify NYX TAKDE DIJUAL DI MANA-MANA DRUGSTORE MALAYSIA! Tapi kalau dekat oversea brand NYX ni consider drugstore products. Kalau nak beli dalam Sephora ada, the only brands yang affordable dekat Sephora hahahahaha. Tapi kalau nak beli NYX ORIGINAL sekarang tak susah dah. Boleh beli dekat HERMO atau di website Lazada. Tapi Vna suka purchase dekat Hermo sebab selalu discount dan free shipping. LOL!

Nampak tak bekas penggunaan produk disitu?

Concealer ni best sebab lengkap semua so lebih jimat Senang apply tapi to me tak sesuai rasanya untuk dry skin .Ada tiga jenis code untuk light, medium and dark skin tones so senang nak sesuaikan dengan skin korang. Vna memang guna ni untuk highlight dan conceal bahagian kening dengan contouring. Kalau nak purchase boleh klik link ni : 

(Disclaimer : Bukan sponsored post)

Selalu jengah Hermo sebab lagi berbaloi beli bila discount. Vna beli ni masa discount so totally worth it.

 SETTING POWDER/LOOSE POWDER

1. INNISFREE NO SEBUM MINERAL POWDER


Sekali lagi nak clarify brand INNISFREE bukan drugstore products. 
Setakat harini belum ada lagi mana-mana powder yang jual dekat drugstore really amaze me. Semuanya sama and to me membazir membeli sebab end up rasa berminyak. Tapi satu hari MUA famous @nvdism recommend loose powder ni untuk dijadikan setting powder. Dia sendiri gunakan untuk clients. Terus beli dan cuba dan sejak hari tuh tak pernah beli powder lain. 

ADAKAH IA MEMBANTU CONTROL MINYAK MUKA?
Yes, sangat-sangat membantu. Tekstur dia halus. Harga dia cuma RM25 tapi tahan lama. Kalau beli dekat Hermo biasanya RM20 jer. Produk ni memang bukan drugstore products tapi still affordable dan bagus. Kalau rasa nak beli dengan senang hati Vna tolong  attach kan link di bawah:


(Disclaimer: Bukan sponsored post ok? Hermo tak bayar pun hahahahaha!)


EYEBROW

1.  MAYBELLINE FASHION BROW : 3D BROW AND NOSE PALLETE



Macam yang korang nampak ada 3 warna dalam satu palette tuh kan? Warna yang paling gelap sekali dia macam wax untuk bentukkan kening korang, yang bahagian tengah untuk isi bahagian-bahagian kening yang kurang bulu dan warna yang last untuk contouring bahagian hidung. Untuk yang ada kening yang berterabur especially kita orang Islam dilarang untuk bercukur palette ni bagus untuk bentukkan kening. Walau macam mana pun skills tetap perlu ada ok? To me kenapa bagus sebab my brow jenis bulu halus so bila pakai ni nampak lah ada kening dan senang bentuk sebab wax tuh. 

2. ESSENCE LASH & BROW GEL MASCARA


Oh gosh, yang ni best sangat pakai sebab dia jenis clear so kalau korang ada kening berterabur sikat-sikat lepas tuh bubuh taraaaa nampak natural dan teratur. Dekat bulu mata pun boleh apply. Effect dia natural tapi nampak manja-manja appearance bulu mata tuh.

EYESHADOW

Sejujurnya memang susah nak cari eyeshadow pigmented dekat drugstore. Kebanyakannya shimmer lepas tuh colour kalau apply macam segan-segan nak muncul dekat mata kita. Tapi the best product yang korang boleh cuba ialah:

SIMPLYSITI LA COLLECTION D'OR EYESHADOW PALETTE


Yes, ni memang gambar google sebab my product dah pecah tak dapat diselamatkan so terpaksa buang. Tapi serious cakap ni antara eyeshadow palette terbaik yang korang boleh beli dekat drugstore product. Colour dia sangat pigmented and easy to blend. Highly recommended!

EYELINER

Rasanya Maybelline merupakan drugstore brands yang produce the best eyeliner ever. Ok bias, tapi semua my eyeliner brand Maybelline. Dulu pernah pakai eyeline Silky Girl tapi to me biasa-biasa saja. 

Turutan dari atas ke bawah:

1. MAYBELLINE HYPER SHARP LASER LIQUID LINER

Sumpah sesuai untuk beginner yang nak pakai liquid eyeliner sebab tip dia halus dan senang nak apply. Serious dulu tak pandai pakai tapi semenjak Maybelline produce this one terus reti pakai. Colour dia pigmented sangat. HIGHLY RECOMMENDED!

2. MAYBELLINE HYPER SHARP POWER BLACK LIQUID LINER

Ok, to me kalau awak memang betul-betul expert pakai eyeliner baru boleh pakai this one kot sebab tip dia besar sikit compare dengan Hyper Sharp Laser (cap kuning). Colour rasanya tak lah jauh beza sangat. 

HYPER SHARP LASER vs HYPER SHARP POWER BLACK?
Pilih Hyper Sharp Laser (cap kuning) sebab lebih senang application. 

3. MAYBELLINE EYE STUDIO KAJAL EYELINER

Eyeliner paling perfect untuk waterline. Hitam pekat dan paling penting sesuai untuk mata yang sensitif. 

4. MAYBELLINE MASTER EYELINE

Kepada sesiapa yang bermata sepet, nak bagi effect mata besar apply lah eyeliner warna putih di waterline korang. Dulu tak banyak brand yang produce white eyeliner the only yang Vna jumpa from Maybelline. This one is automated pencil eyeliner, creammy texture, senang nak apply. Best best!

MASCARA

1. ESSENCE I LOVE EXTREME CRAZY VOLUME MASCARA



Sejujurnya antara mascara dengan eyeliner, Vna akan pilih mascara. Satu sebab mata Vna kecik. Antara nasihat MUA, Syedewa kalau mata kecik/sepet elakkan pakai eyeliner just apply mascara jer.
So semenjak tau tips tuh memang jarang pakai eyeliner. Selalu lepas apply eyeshadow skip eyeliner hanya apply mascara. 

Mascara Essence ni antara mascara yang best, bagi effect yang tak kurang hebat plus murah sangat harga belas-belas jer. Boleh beli dekat Watson. Easy to remove. Dari bulu mata nan hado terus terpacak waduh-waduh!

2. MAYBELLINE THE FALSHIES PUSH UP DRAMA MASCARA WATERPROOF


THE BOMB!
Tak tau nak describe macam mana mohon try tester dekat mana-mana drugstore terdekat then you will know kenapa dia best sangat.  Tapiiiiiiiiiiiii, sumpah susah gila nak remove even dah guna Garnier Micellar Water pun. Sangat jenuh.

HIGHLIGHT AND CONTOUR PALETTE

SENDAYU TINGGI HIGHLIGHT AND CONTOUR PALETTE



Satu palette yang lengkap ada contour, bronzer dan highlight. Untuk contour dengan bronzer not bad tapi highlighter dia biasa-biasa saja. Bukan peminat highlighter so tak kisah sangat. Pigmentation quite ok. Dia jenis powder so senang nak apply. 

BLUSHER

ESSENCE EXIT TO EXPLORE BLUSH




Rasanya blusher ni limited edition so mungkin certain Watson dah sold out. Tapi if terjumpa mohon beli sebab dia best sangat-sangat. Size dia besar compare dengan kebiasaan blusher yang ada dekat drugstore which I like sebab bila kita pakai berus blusher yang besar tu senang nak grab. Blusher ni sangat powdery, pigmentation sederhana tapi blusher dia besaq gedabak kot so apply je 2-3 times dekat pipi korang. Natural effect. Best best besttttt. 

LIPSTICK

MAYBELLINE LIPSTICKS PRODUCT


Vna tak suka lip products jenis lip cream. Masih kekal klasik lipstick mesti jenis pusing-pusing macam tuh. Untuk drugstore products memang seperti yang korang nampak dekat gambar semua brand Maybelline. Semua colour ni best, matte finish tapi bukan jenis keringkan bibir. Antara colour yang korang boleh try

1. The Powder Mattes by Colour Sensational code Touch of Nude

2. Bold Matte code MAT7 
(lipstick paling cantik pernah ada kalau jumpa stok di mana-mana tolong grab)

3.Colour Sensational The Loaded Bolds code Chocoholic & Fearless Purple

4. Vivid Matte code Vivid 4 & Vivid 9

Ok thats all yang dapat Vna sharekan produk-produck drugstore yang best and worth to buy. Sumpah 2 hari karang entry ni so hopefully bermanfaat dan korang memang baca sampai ke habis lah. Share with me any other products yang best to try?
Pstttttttttt......

TIPS NAK SHOPPING MAKEUP:
Most of the products above beli dekat Watson ketika sales. Kena rajin masuk Watson if possible seminggu sekali (yes I did that setiap kali nampak Watson hahahaha). Kalau kita suka sesuatu products tuh jangan terus beli even product tuh orang kata best best best. Unless kita urgent nak guna so grab je masa tuh. Kalau tak tunggu sales or rajin-rajin diri jengah website HERMO. Most of Maybelline products yang Vna beli semuanya dibeli masa sales sebab tuh nampak macam banyak. Nak shopping kena bijak jugak tau. 


DISCLAIMER:

1. SEMUA PRODUCTS YANG DI REVIEW TIDAK DI BAYAR OLEH MANA-MANA PIHAK KETIGA SO REVIEW/OPINION MEMANG HONEST.

2. SEMUA PRODUCTS BUKAN DIBELI SEKALI GUS (kaya sangat tuhhhhh hahahaha!)

3. TAK SEMUA PRODUCTS SESUAI DENGAN KITA SESUAI DENGAN ORANG LAIN.

Much Love, Vna Erman :)