Tuesday, January 31, 2012

recommendations.

Assalamualaikum,

kat TV kecoh students dok pakat jual baucher RM200 yg government bagi. nak jer vna cakap kat sekoq-sekoq bak mai lah baucher hampa tuh kat vna bg vna beli nvl lagi baguih. punyalah besaq Popular & MPH tuh macam-macam bende boleh beli kat situ sibuk nak jual baucher. hargailah pemberian orang weyh!

anyway, to those baucher korg masih suci murni hatta nama and no.ic belum tertulis lagi why not korg pergilah nearest Popular and MPH dkt tmpt korg beli 2 buah novel yang vna nak recommendkan ni. serious cerita die best and lain ckit drpd kebiasaan. Tak tragis gila sampai bekalan tisu 2kotak boleh habis. tapi boleh lah buat isi masa lapang cuti sem untuk sengih sorang-sorang ;)

Cinta Perisa Dia by Lynn Dayana
*photo credit to blog Lynn Dayana*

Setia Hujung Nyawa by Fatin Nabila
*photo credit to Google*

korg boleh zoom ckit gambar kat atas utk baca sinopsis. baik tak vna siap cari gmbr ade sinopsis dkt korg. padahal boleh jer korg check it out sendiri dkt web alaf21 kan. terlebih rajin pulak.eh eh!
kalau korg baca novel Cinta Perisa Dia mesti korg mcm tak boleh henti senyum. cerita dia tak sedih tapi cam fun lah kalau baca. jalan cerita yang menarik. good job author. if you asked me nak kasi berapa bintang erm..... 4/5 :) 
untuk lebih feel lagi baca novel ni korg baca sambil dgr lagu Sedetik Lebih tapi bukan version Anuar Zain nyanyi tp version Jaclyn Victor mase final AJL26. I don't why tapi fyi vna suka mcm bila baca satu-satu novel tuh I will relate it to certain songs.then, I will keep played it over and over again sampailah khatam novel tuh. seolah-olah macam OST for that novel lah. well, sebenarnya vna suka berimaginasi ;) :)
LOL!
adelah a few novel yg vna baca ade OST die. gila kuat imaginasikan?

untuk next novel which is Setia Hujung Nyawa ni pon best jugak. tak tragis gila plot die tapi novel ni lari drpd kebiasaan. utk novel ni vna pilih lagu Nera, Hatiku Milikmu as OST. kene kot lagu tuh dgn cerita ni. tak tahu lah pada korg kan. yes, bila baca novel ni vna psg sekali lagu Nera. macam gedik kan nak baca novel nak-nak OST bagai. well, itulah saya Vna Erman :)
lain orang lain style nya.
vna just share tapi it's up to you nak try ke tak.
saje jer nak kasi feel lebih ckit gituuuuuu ;)
well, kalau dah baca let's share your comment about this novel.
pada vna dua2 best & berbaloi beli

take care!
much love,vna erman ;)



Sunday, January 29, 2012

my obsession.what's yours?

Assalamualaikum,

selain obses kepada sales,baju, long skirts, reben setempek besau2 atas kepala, Dove chocolate, Malay novels, shoes sampai tak muat-muat rak kasut korg rse ape lagi keobsesasan anak Erman ni?
erm?
*angkat-angkat kening sebelah bajet Ziana Zain*

saya suka bergambar.horeyyyyyy!
erk gila jap.ya ampun.

yes korg vna tersangat suka nak ambik gambar.don't get me wrong. vna tak pandai nak g ambik gambar org bg lawa-lawa tapi suka erm senang cakap photoshoot syok sendiri. sanggup gigih gagah perkasa ni cari port best & lawa pastu shoot kat situ.gheee gheee ;)

time ni kat MidValley mase Christmas . kat MidValley pon boleh ;)
sape suruh diorg deco lawa-lawa kan.

selalu yg jadi mangsa jadi photographer tak berbayar Dayah lah.
tak taulah selain tangannya miracle bab urut-mengurut tangan die gak amazing bab tangkap menagkap anak ikan eh eh tangkap gambar. gurau Dayah ;)


walaupun Dayah ni memang zero about photography but then die pandai ambik angle nak bagi gmbr cantik.
walaupun vna tak cantik tapi bila tengok gambar Dayah ambik eh eh terasa cantik.
*sila lari ke singki berdekatan kalau rse nak muntah 2baldi*

seriously, tak taulah mane datangnya genetik mengedik suke berposing ni. akan disoal siasat Abah & emak ku
;)

caption: FYI, ni die letak palang no entry. Tapi ini budak pelempuan taklak leti bahasa punya olang.LOL!

tapi, tapi kan ade tetapinya tau. kalau Dayah ambik gambar jer mampu nak perasan syok sendiri posing tergeliat pinggang what so ever. lau cam Aniz ke, or kawan-kawan rapat ambik no hal. boleh senyum cam gini :) :) :)
tapi once mcm orang tak kenal ke cthnya arituh mase suddenly kene shoot utk Mingguan Wanita mak aihhh kaku alamak,alamak nak pose pe?Posmen boleh? Nak senyum bibir rse ketaq-ketaq terus rase tebal 16inci beratnya nak senyum lebau-lebau. Haaaa, time tuh memang reti malu alamak gadis melayu gitu haaaa habaq mai kat hampa.LOL!

yes I know that certain people think this kind of obsession is annoying. ape ke jadahnya kau suke-suke ambik gambar pose syok sendiri pastu post dekat blog,FB, Twitter and etc. if you ask me my answer is for self satisfaction. boleh release tension, relax your mind, chill with girlfriends, discover new things bila pergi certain place & sbg kenangan mase mude. tak gitu?
takde law dalam dunia ni cakap salah di sisi undang-undang includes our federal constitutions.
to me as long as gambar tu bukan mengundang kontroversi, buat malu family, bangsa & agama sendiri it's ok.
come on think positive friends!

kepada photographerku, Dayah Junaidi,
kau memang kawan terbaik sebab selalu tak kisah dgn aktiviti gila kesukaan aku ni weyh.
sanggup tertonggeng-tongeng sometimes nak cari angle bagi cantik.terharunyaaaa :) :) :)
sambung master nanti ambik photography okey?

kerana dirimu begitu berhargaaaaaaaa.........

tanpamu Dayah tak dptlah gambar aq jadi aweome bergini :
this is my favorite photo ever after.
dayah siap sound setempek after diri sendiri tersengih-sengih bak kerang busuk berkulat tengok gambar sendiri: 
"Kau ingat kau artis?"
hambikkk kau :)
pape pon aku sayang kau lah.
oh, harus berterima kasih daun keladi daun pisang daun ketumbar & segala daun di dunia kepada Aniz sebab tak kisah vna selalu snap picture gune DSLR die ;)
masih belum mampu beli DSLR sendiri.sobs sobs :(

take care uolz!
much love, vna erman :)


Friday, January 27, 2012

why you should read & follow Farah Lee blog?

Assalamualaikum,

Ini serious!
vna really,really,really falling in love with this blog.
sangat informative & the owner deserved to be my idol.

.picture credits to KunfayakuN blog.
KunfayakuN blog by Farah Lee.

who is Farah Lee?
officially now dia ialah wife kepada pengacara TV3 yang pagi-pagi featured kat MHI, Ally Iskandar :)
well, vna might ketinggalan kot sebab baru discover blog kak Farah ni. if I'm not mistaken die lagi tua dari vna lah & I wanna choose her to be my idol or mentor so lebih sopan kita bahasakan as kak kot ;) 
well, takpe tak salah kita perasan muda.gheeee ;)

sumpah vna cakap I really do love her blog so much!
blog dia lain drpd yg lain.
takde kisah cinta meraih publisiti murahan.
not such things photoshoot syok sendiri ke ape.
takde tutorial how to wear shawls or how to prepare a cup of tea.eh ade ke tutorial nak wat tea kau bg example.LOL!

yes, kalau dah namenya blog of course lah content die mestilah cerita pasal owner of that blog kan.
yes, samelah dgn blog Kak Farah Lee. tapi cara penulisan die, kisah die and entry-entry die memang infomative & tak rugi kalau kita baca & follow. dalam entry-entry die ade die relatekan tentang kehidupan & Islam and sebab tulah vna jatuh cinta pandang pertama kat blog die :) :) :)
vna pon tak sempat habis baca blog die lagi but dah ade a few entry kak Farah Lee jadi my favorite now. antaranya:


seriously skrg tgh terpikir-pikir after done baca blog kak Farah ni macam mane lah agaknya Ally Iskandar usha kak Farah ni sampai die cakap "I do" utk jadi wife die. serious kalau korg dah terjah blog die ni of course korg akan tau mesti susah si Ally Iskandar ni nak tackle ;)
well the best man win lah.kire hebat jugak Ally kan ;)
and I do admit Ally Iskandar sangat bertuah & made a right choice & decision choose Farah Lee as his soul mate.

to Farah Lee, yes I know akak tak kenal saya.
you are my idol now.
I really love your blog.

*picture credit to Beautifulnara & Ministry of Moment*
SELAMAT PENGANTIN BARU.
SEMOGA ALLAH SENTIASA MELIMPAHKAN RAHMAT ATAS MASJID YANG DIBINA
AMIN YA RABALALAMIN...........

much love,vna erman :)


Thursday, January 26, 2012

.entry utk adik bernama pena "Saya mEmang suka Menuliz".

Assalamualaikum,

regarding article vna dlm Mingguan Wanita vna received lagi satu komen dari adik bernama pena Saya mEmang suka Menuliz: 
first of all thanks adik sebab ajukan soalan and mintak opinion pada kak vna.ececeh mcm Fadzilah Kamsah pulak rsenya ;) 
kak vna rse utk reply balik comment pada adik ialah via entry sebab kalau reply balik dkt bahagian comment kdg2 tak perasan.betul tak?
besides, kalau tulis kat entry orang lain pon boleh make it as reference kan. sharing is caring ;) 
*ade ke org choose kau sbg reference vna*

anyway, sebelum kak vna kasi advise/ guideline first of all kak vna cakap siap2 eh yg akak ni ex-prelaw jer tau. so, anything yg k.vna cakap is based on my experince. so boleh lah take it as one of reference for you to make a decision. mintak nasihat lagi pada org lain jugak. timbangkan sebaik-baiknya.Okey?

based on comment adik.Oh,jap-jap kak vna tak tahu your real name so I just call you as adik? It is ok?
hopefully.
yes, the most important things yang adik must consider nak apply LAW ialah MINAT.
CONGRATULATIONS & big applause sebab you minat LAW and tak kira lah course-course lain pon kalau tak minat of course kita takkan apply right?
what really makes you falling in love with Law after you have done make some research adik?
if you don't mind boleh sharekan.

second things, utk seseorg tuh berjaya dalam bidang LAW kan, die kene ade CRITICAL THINKING.
bila kita belajar LAW takde salah takde betul.
apa yang membuatkan sesuatu bende ni menjadi salah atau betul adalah melalui cara kita mentafsir, memanipulasikan & membuat kesimpulan.
critical thinking ni mcam kita berfikir sesuatu die luar fikiran kita. alah macam orang putih cakap think out of the box. sebab tulah kadang-kadang sebenarnya seseorang tuh memang terang tang-tang bersalah tapi the end nya die terlepas. 

kalau nak apply for law kita kena RAJIN dik.rajin baca newpaper so that alert to current issues. sebab everytime assignment mesti nak kene tau cerita-cerita panas semasa. lecturer tak nak tau kisah Rita Rudaini gaduh dgn Zaquan Adha & Ayu Raudah ke ape.itu sume sampah jer. tapi tu yang kita selalu baca kan? betul tak? ;)
kene rajin buat revision. bukan last minute study just utk exam jer. I do admit yg kak vna mmg suka study last minute semata-mata utk exam after that tanya the next semester terus lupa. kalau nanti in reality masuk court macam mana nak bidas hujah kalau act sume tak ingat.betul tak? and that's why Allah tak kasi kak vna sambung law kot ;(
i do admit & I deserved for it.

lagi satu, sangat-sangat penting dik ialah BAHASA INGGERIS HARUS TIP TOP DIK!
sebabnya law students ni memang kene excellent dalam English sebab everything is in ENGLISH.
kalau lawyer-lawyer kat luar sana tuh dalam court jer speak Malay tapi luar court, deal with client, study case everthing in english. bukan bermaksud kalau kita ni bahasa inggeris suam-suam kuku tak boleh apply law. boleh cume usaha memang double triple lah dik. why not start dari skrg sementara cuti ni pergi class English as preparation. seriously! sebab ramai kawan-kawan kak vna include kak vna sekali terkandas tak dpt proceed ke degree just because of MUET.

satu bende yang kita kene ingat ialah anything yang kita MINAT tapi kdg2 itu bukan REZEKI kita dik.
apa kak vna boleh cakap apply jer law tuh as one of the option dlm UPU. kalau zaman kak vna dulu ada 8 opinion boleh letak.tapi tak tau la yg skrg berapa byk.letak law as ur first option. then yg lain2 tuh letak lah course lain as back up. kalau memang rezeki adik akan jadi lawyer satu hari nanti insyallah dekat skrin komputer nanti akan appearlah result adik berjaya ke ASASI UNDANG-UNDANG UITM( if you apply UiTM lah kan)
once dapat, hargailah peluang keemasan tuh sebab ia datang hanya sekali jer. pandai-pandailah plan cara study.kdg2 org study last minute pon boleh excellent & mampu ingat sampai bila-bila apa yg diorg study last minute tu.

discuss leklok dgn parents. pada kak vna biarlah apa pon kita buat mestilah dgn restu mak ayah kita.yakinkan diorg yang adik boleh buat terbaik if pergi sambung law nanti. you must proved it lah bukan nanti diorg dah kasi permission then awak sia-siakan pulak.
 peduli ejekan, senyum sinis org lain especially kawan-kawan. yg nak belajar kita, bukan diorg,
yg nak berjaya kita bukannya mereka.
insyaallah, kalau perlukan advise lagi yes you can ask me anything regarding law.
insyaallah kak vna ada ramai kawan-kawan yang berjaya proceed degree law. so I can ask them for more details.
again, best of luck utk result spm nanti & also UPU result.
take care!

much love, vna erman :)


Wednesday, January 25, 2012

Wordless Wednesday.

Assalamualaikum,

Oh my, melts my heart.

much love,vna erman :)



Saturday, January 21, 2012

while waiting for my family.

Assalamualaikum,

hello readers kesayangan.awak, kte dah habis final exam semalam.
yeaaaaaay! Alhamdulilah. hope boleh lulus semua dengan jayanya.
doakan yg baik-baik buat vna eh!

semalam habis-habis jer paper dgn berbaju kurung terlepas sampai ke Sunway.
well, almost 3weeks berkuarantin di rumah sewa seksa kot jiwa raga.
tapi pergi Sunyway kejap jer sebab bank kite dilanda kemarau berpanjangan.
sobs sobs :(
sakit hati tengok byk sgt words SALES!SALES!SALES here and there.

siang tadi terlepas lagi pergi JJ Bkt.Tinggi.
pergi bermotif.
cari hadiah utk akak housemate vna.die kawin semlm tp tak dpt pergi sebab paper smlm & one more thing kat kelantan lorh.
tapi takpe, SELAMAT PENGANTIN BARU KAK WANI.
cepat-cepat dpt baby :)

misi mencari hadiah kak wani dimulakan dgn snap photo dkt decoration Chinese New Year
:)

sape rse nak kasi angpau sangat dialu-alukan
:)

berjam-jam lamenya kot cari hadiah.
kejap nak bagi tuh kejap nak bagi ini.
the end after almost 3hours pusing-pusing JJ tuh jumpelah hadiah.
cer teka?
;)

then, masuk Popular plak. Ya ampun ramai sungguh.
yeah,one factor ialah BAUCER RM200.
yes!
seriously mata juling,kepala pening, nafsu jadi halobaaaa bila tengok novel.
plus dah habis final pulak kan lagi membaralah bila pandang novel.
kecik jer mata kan.gheeee ;)

there you are,
vna already spend RM50 out of RM200 baucer given by government.
2buah novel plus EH! magazine February edition
:)
anyone here dah baca Cinta Perisa Dia by Lynn Dayana & Kan KuKejar Cinta Kamu by Fauziah Ashari?
best tak?best tak?
baik korg ckp best bcoz I already bought it.
anyway vna ade lagi RM150 baucer tapi don't know latest novel yg best2 dkt pasaran.
mintak tolong boleh?
I need recommendations novel-novel latest yg best yg korg dh bca.
please! *sambil kedip2 mata*
vna tggu recommendations korg tau.

ok, that's all.
esok family vna from Taiping dtg nak tolong agkut brg2 pindah umah sewa ke Puncak Alam.
sedih dan sadisnya kene tukar kampus ke sana.
eventhough Shah Alam busy & jam nak mampus
tapi, tak maulah kene duduk dkt hutan belantara dkt Puncak Alam nun hah.
yes,u deserve it vna.
die campak sana supaya ddk diam2 study.
anyone here course korg kene transfer ke Puncak Alam gak?
or memang sedia ada student UiTM Puncak Alam?
see u soon next semester.

that's all for today
happy holiday everyone!
kirim salam dgn family korg tau.
take care readers!

much love,vna erman:)


Thursday, January 12, 2012

lintasan hati.

Assalamualaikum,

Andai aku kelaparan dia kenyangkan,
Andai aku jatuh, pasti dia bangunkan,
Andai aku lemas, haruslah dia jadi penyelamat,
Andai aku gundah pasti dia yang akan tenangkan,
Andai aku luka dialah doktor mengubatkan.

Satu malam,
mata mendongak ke langit,
aku perhati bintang2 yg saling bersaingan,
memercik cahaya tanda isyarat dari dia
larut dalam malam
sujud dalam tenang
tanda terima kasih buat dia,
Allah S.W.T yang tercinta

Nur Erviena Erman, 
Block 54 Seksyen 7 Shah Alam
12.34 malam

sekian, wassalam.
much love, vna erman :)



Wednesday, January 11, 2012

al-kisahnya di Mingguan Wanita.

Assalamualaikum,

Flashback,

Suatu malam di sebuah restoran anak beranak sedang duduk menunggu menu yg dipesan.Seorg bdk perempuan ni bertanya kpd Abahnya:

Ena: Abah, kalau ena masuk magazine macam anak kawan abah tuh boleh tak?
Abah: Toksahlaaaahhhhhh (dlm nada memang tak kasi lgsg lah)

Padanlah dgn muke bdk perempuan tuh. Dah tau Abahnya beigitu lagi sibuk nak tanya. Kemudian Emaknya pula menyampuk:

Emak: Kalau masuk magazine nak cerita pasal study ke, achievement ke takpelah.

Kata org mulut seorang emak selalunya masin. Akhirnya bdk perempuan ni telah di interview oleh wartawan dari Mingguan Wanita & cerita mengenai budak perempuan itu telah keluar dlm Mingguan Wanita issue 6-12 Jan 2012 (cover depannya ialah Anne Ngasri dgn anak perempuannya ala tomei-tomei)


Actually korg ade cerita ckit yg terswitch drpd apa yg di interview aritu. so vna nak betulkan kat sini.
erm, vna dekat Asasi Undang-Undang dkt UiTM Kedah memang dari tahun 2008 hingga 2010 tapi bukan 3TAHUN tapi setahun setengah jer which is equal to 3 SEM JER. kalau tiga tahun dekat asasi tuh memang sound like repeat sume paper ke ape ;)

second things, slip keputusan yg di maksudkan dlm artikel tuh ialah slip MUET. alhamdulillah mase dekat PreLaw vna tak pernah repeat apa2 paper. sume lulus dgn jayanya!
:)

lagi satu kalau sape yg dah baca sal artikel ni, actually dkt Janda Baik tuh bukan KEPALA vna yg terhantuk tapi PINGGANG vna jer terhentak dekat batu. Kalau kepala yang terhantuk gamaknya sekarang vna dah weng-weng kot ;)
itu jer kot cerita yg terswitch.yg lain betul lah.
:)

BTW, vna received  1 comment from adik Hani tentang artikel ni yg berbunyi begini:


so vna nak ambik kesempatan ni nak reply balik kpd adik Hani. if adik Hani ade baca this is for you dear.

Wassalam adik. first of all tq sebab terperasan & baca sal cerita kak vna dlm Mingguan Wanita tuh. tak sangka ade org nak baca cerita pasal akak manusia yg kerdil ni.
alhamdulillah kisah akak ni sikit sebyk memberi semangat balik kpd adik utk proceed bljr ke peringkat lebih tinggi & lebih2 lg meneruskan course yg adik minat.

terus terang akak ckp yg sebenarnya akak tak minat pon tourism ni dik. hati akak memang sangat mengharapkan nak continue Law sebab tuh memang cita-cita akak. tapi takde rezeki kan. Bila di fikir-fikirkan semula sekurang-kurangnya akak masih diberi peluang utk bljr compare dgn ramai lagi org dkt luar sana yg berebut2 nak dptkan tempat. Tourism ni Insyaallah dgn izin Allah S.W.T banyak masa depannya sebab cabang die luas.sebab tulah akak decide utk proceed jer sampailah grad nanti. mudah-mudahan.Amin.
Nasihat akak kalau adik betul2 minat dgn hotel & tourism ni you just proceed dik. Ikut kata hati. Yang nak bljr diri kite sendiri bukan kawan-kawan. 

Kak Vna doakan semoga Hani berjaya utk sambung degree in tourism & berjaya dunia akhirat.
terima kasih adik atas komen adik tuh.
akak bukanlah excellent student sgt dik.just an average student.ramai lagi yg hebat2 dkt luar sana.
 tapi kalau cerita akak ni memberi inspirasi utk Hani yes you made me terharu sgt tau :)
discuss leklok dgn mak ayah sebab restu diorg penting jgk.
all the best & take care dear.

much love, vna erman :)


Thursday, January 05, 2012

Thanks to REMAJA 1 Jan 2012 issues :)

 Assalammualaikum,

semlm bru habis satu azab paper CTU!


Alhamdulillah vna boleh jawab. Syukur-syukur :)


bye2 paper CTU. hopefully kte tak pyh ketemu lagi.
nah ambik ni kte bg ticket flight MAS first class dkt awk ni.pergi lah travel jauh2 sebab KTORG SEMUA TAK MAU JUMPE DGN AWK LG NEXT SEMESTER!

btw, ade lagi 4paper yang berat berkati-kati menanti.so tak boleh nak update blog berjela-jela sgt.
just nak inform awk-awk sume if you still remember vna & classmate ade handle event dkt Puncak Alam kan together with REMAJA.there you are. cerita event ktorg dah keluar dekat REMAJA 1 JANUARY ISSUES
:)


besides, Vna, Aniz and one of my classmate Izhar pon ade jugak menempek bg komen dkt ruangan Komen Remaja.


my comment :)

Dewi Remaja, Hasfaniza :)

& jejaka hot & hero Remaja,
Izhar Aloha ;)

so grab your Remaja magazine now.cover die ialah Neelofa.
ok la awk sekalian
vna nak sambung baca notes events plak.part practical dah settle siap masuk REMAJA dah.
part teori ni azabnya masih belum habis lagi.
take care!

much love,vna erman :)