Thursday, June 30, 2011

Putih seperti Org Korea?

salam my beloved friends :)

Alahai,aku rasa akulah gadis paling cool gila kat Malaysia sebab tak layan cerita Korea. Tak macam kawan-kawan aku including guys jugak mengilai layan Korea. Sakan sekali mendownload movies, songs, video clip, google gambar buat wallpaper kat laptop & hp gmbr artis Korea and etc. Tak ketinggalan adik aku yg gebu sorang tu tak payah cerita sikit-sikit "Haaaa...handsomennya" or ayat lain "Akak,ko kene tengok cerita ni....cerita ni sweet gila"
Sikit pon tak berkudis rase nak pergi tengok.

Tipulah kalau langsung says NO to Korean product kan.Adalah layan-layan Nobody,nobody but you!
Tengok la jugak tarian ala-ala comel tapi memang comel pon video clip diorg. Berkata-kata la jugak dalam hati asal peha diorang kecik-kecik tak cukup zat? Iri hati jugak lah bila buat comparison dengan peha sendiri kan. Nak mengubat hati cakap dengan diri sendiri
"Bersyukurlah vna kau ada peha daripada kau tempang sanggup ke?"
Tak sangggup.....LOL!

Kalau korang kasi pilihan suruh tengok MaharajaLawak dengan Korean drama series which one yang vna kan choose?Of course tanpa sangsi I will directly switch to channel 132 Astro Warna rather than 391 KBS World :)

Tapi lately ni macam terkena sumpahan Korea kat diri sendiri pulak. Currently tengah follow satu drama series yg actually korang-korang pon dah naik muak tengok kot. Ish,malu kot baru sekarang sibuk nak tengok. Tengok pon sekerat jalan. Episode dah berbelas-belas baru gua layan. Apa guna ada adik fans K-Pop kalau tak boleh cerita what happen masa mula-mula kan. 

Kalau flash back balik dulu-dulu aku layan Korea jugak la weyh. So,toksah nak berlagak superb cool bajet tak pernah layan Korea la kan. Eh, time orang berjiwang melayan perasaan tengok Winter Sonata aku pon sama naik tak kisah lah time tu baru darjah enam kan.
Tapi cuba sekarang kau suruh aku cerita balik cite Winter Sonata eh sumpahlah tak hengat-lah. Ini bukan main-main ini betul-betullah. Eh, to be honest nama hero & heroin or nama watak diorg pon aku tak boleh recalled ketika detik and saat ni apa ntah lagi real-name diorg. Yang aku ingat hero die ada sakit. Sakit apa memang aku tak ingat langsung. Eh betul la aku memang tak ingat jalan cerita die mcm mane walaupun tanpa segan silu aku nak cakap yang dulu aku memang gila kat cerita ni. Pergi sekolah takde bende lain nak cakap dok cerita pasal Winter Sonata jer. And now after a few years, aku tak ingat pape. 

Ok,fine,fine*nada Shuib Sepah*

Lepas redha Winter Sonata dia mai pulak musim lain. Autumn in My Heart. Eh, cerita ni pon aku layan jugak tau. Tapi samalah macam Winter Sonata haram tak ingat dah cerita die mcm mane. Jangan kau tanya nama watak hero die, watak heroin die, last-last jadi ape. Kalau kau tanya cerita ni best ke tak vna akan cakap best sebab vna tau cerita ni best walaupun tak mampu nak ingat cerita ni exactly pasal ape.


Haaa,apa yang aku mampu ingat sekarang hero kedua ni nama die Won Bin? Eh betul ke.Ntah aku rase-rase itulah nama die. Yang aku ingat ramai kawan-kawan pompuan aku minat gila dengan die niyh compare dgn 1st hero.

Lepas tu berzaman-zaman gila tak tengok Korea dah. Orang layan My Girl la, Coffee Prince la and ntah cerita apa lagi aku pon tak tau tajuk die. Kira dua ketul tu jer la cerita Korea yang aku layan sampailah masa part 1 PreLaw kat UiTM Kedah aku TERLAYAN & TERASYIK dengan satu lagi cerita Korea. Tajuk die Which Star Are You From.


Mase tu ntah jin Kedah mana dok menghasut gila marathon CD cerita ni dengan roomate-mate. Sungguh-sungguh gigih punya sanggup empat-empat ketul tarik tilam duduk bawah mentang-mentanglah bilik kat Kolej Masria block M1 tu besaq gila apa lagi mendugong terus Vna,si Dayah,Mia & Kak Aida tengok cerita ni daripada pagi sampai ke malam. 

Cerita ni boleh recalled2 lagi. Erm lelaki tu producer film and heroin ni main dua watak iaitu adik-beradik kembar. Nama watak memang tak mampu nak ingat. Nampak benar makan instant noodle memberi impact yang besar sekali kepada otak.

And now, baru nak sibuk-sibuk layan Boys Over Flower.OMG, korang jangan r hon dekat vna. Yes,yes I know memang ketinggalan gila kan. 

Tapi this series vna tak tengok betul-betul sangat. Al-kisah macam mane boleh terlayan this drama series disebabkan adik vna lah die yg bukak cerita ni petang-petang pukul 3.30 cam tu. Sambil die wat homework sambil die layan cerita ni. Dari dok syok-syok golek baring-baring kat kerusi kat hall tu sampai vna pon terlayan sekali. Episode depan-depan memang tak tengok la kan. So adik vna lah akan jadi tukang cerita. Padahal ada jer dlm external hard disk full cerita ni tapi tulah vna bukan the hard-core fans of K-Pop like others.

Tak nak layan Korea lebih-lebih sebab nanti mula start berangan-angan nak-nak BF sebijik sweet gila nak mampus macam Jihu cerita BOF kan!Kan ke bahaya tu. Standard piawain nak cari soul-mate semakin meningkat bila tengok Korean series. Dalam pada tak berapa layan Korea tak terjumpa-jumpa lagi my soulmate apa ntah lagi kalau asyik melayan Korean series kan ;)

p/s: Selalu sangat orang ingat aku anak Cina, ada blood keturunan Cina.Takde ke orang nak ingat aku anak Korea pulak? Eh Korea pon putih jugak ape ;)
Gheeeeeeeeeeeeee :)

love & hugs, vna erman :)


Huh!

salam my beloved friends :P

It might seems rude but this is what I feel now. Again,sorry for the rudeness!


Percaya atau tidak,
mereka yg sedang enak di atas sana
Sebenarnya di kalangan mereka si KAKI KIPAS.

Berbanggalah berada di atas takhta,
Merangkul jawatan di sini sana,
Tapi hakikat sebenar kau tahu GOYANG KAKI SAHAJA!

Terus menempa nama berucap BAJET CONFIDENT GILA
Sibuk canang sini sana 
Padahal mereka yg kau anggap KULI tu yg actually buat kerja

Bila dtg seseorang LANTANG BERSUARA,
menyuarakan PERKARA YG BENAR,
Mula lah kau MENGELETAR GILA,
Takut tergugat kuasa apa lagi kasi BLACKLIST sama dia,
Ah,dasar pengecut begitu lah!

Takkan selamanya kau berada kat atas sana,
Pernah dengar apa itu KARMA?

Aku bukanlah nak berlagak diva konon lantang berbicara
Dan sesungguhnya aku percaya rezeki itu datang dari Allah S.W.T
dan hanya-Nya yg akan kekal berkuasa selama-lamanya.

Dear readers, actually this entry hanya luahan rasa buat segelintir golongan yg pengecut. Yes, mereka yg layak digelar pengecut sebab diorg ni takut pada bayang-bayang sendiri, takut berdepan realiti menghadapi kebenaran yg sangat pasti.
Come on la, harta,pangkat & darjat tak bawak ke mana kot!

Vna percaya yg rezeki itu sebenarnya datang dari Allah S.W.T
Dan orang teraniya Insyaallah nasibnya bakal terbela kelak.

May Allah bless each and everyone of us & jauhkanlah perasaan hasad dengki dlm hati kita
Amin :)

love & hugs,vna erman :)

p/s: hope takde antara my readers terasa ok.Chill gengz!


Saturday, June 25, 2011

Depa kasi Kaw-Kaw punya!

salam my beloved friends :)

Suddenly mcm terasa seperti artis,TERASA SEPERTI ARTIS tapi aku bukanlah ARTIS weyh! Bila mana bukak facebook notification selambak alam tak kira comment,wall post, chat hatta photo comment sume kene nganjinggggggggggg!!

Setakat jam 1.24 a.m,esok lusa hopefully dah takde!








Tak tau nak ckp ape dah.Habis keluar silat ku tepis-tepis sume.LANTAK KOME LA!

Hello,gua bukan HANIS ZALIKHA,
Jauh sekali FATIN LIYANA,
and sama sekali tidak FATIN SUHANA!

Ikutkan hati nak jer ku cepuk-cepuk sorg2 tau tapi kawan punya pasal muah-muah sorg2 yer!
LOL!

saya yg bukan artis,
love & hugs,vna erman :)


Friday, June 24, 2011

TQVM dara.com Julai,2011 :)

salam my beloved friends ;)

BERITA PERTAMA:
Ainie:Oit,semangat muka hg da dlm majalah dara

Vna:Weyh,merapu pa?

Ainie:Btor ar...hehehe...km tgk....hahaha...gaya tudung terpilih.

Vna:Serious xtau....
BERITA KEDUA:
Erleen: Akak,kau masuk magazine eh?

Vna: *muka blur*

Erleen: Izzah ckp kau masuk majalah dara.

Bagi mendapat pengesahan yg sahih & hakiki terus terjah News.com & celik-celikkan mata the latest edition dara.com then selak-selak.YES! Jumpa :)
Sahih lah dua berita yg di terima tu :)

Ala bukan jadi cover girl pon.Just terpilih dalam ruangan gaya tudung pembaca oleh editor dara.com.


Al-kisahnya mcm mana boleh terpilih dalam ruangannya ni. Ada satu hari tu dpt message dkt FB from dara.com to join this segment & kalau berminat boleh la hantarkan gmbr dkt editor. Erm,actually takut sebenarnya sebab Abah tak suka anak die involve dgn bende-bende gini.Pernah mintak izin Abah nak try masuk covergirl hah ambik kau bukan dpt keizinan tapi dpt WARNING,JGN NAK NGADE2! Tapi this time gatal punya pasal so hantar jer la mencuba nasib. Ala tahu takkan dpt punya sebab sure ramai lagi yg lebih fashionista & urbanista kat luar sana.

Kalau tak silap last month kot hntr gmbr tu kat editor and I did not get any feedback/phone call/ email from them. So, buat conclusion mmg tak terpilih la kan.
Tup-tup bila dpt dua news bertubi-tubi siang tadi mmg terkejut habis la.

Tgk,senyum pon sumbing semcm jer!

So,nilah original picture. Mase hantar dekat editor crop dekat gmbr sendiri la.Hehe sorry Cik Pah!

BTW,paling tak sangka-sangka Abah tak marah bila dpt tau. Mmg tak boleh simpan rahsia lgsg si Erleen niyh.Nasib baik mood Abah ok.Mak?Mak pon tak marah jugak sebab die tau sangat peragai anak dara die sorg niyh ;)

A bunch of thanks to dara.com team especially editor la sebab choose vna dlm segmen ni. Eventough vna bukanlah jadi covergirl pon ala-kau-bajet-poyo tapi ni salah satu sweet moment in my life :)
Walaupon ala takde bende pon kau nak kecoh-kecoh tapi still I'm happy!

Seriously,dara.com mmg best especially part-part dia ajar latest style nak pakai shawls. Magazine ni penuh dgn ilmu pengetahuan including ajaran dunia & akhirat. so girls grab it dara.com Julai,2011 :)

love & hugs,vna erman :)




Thursday, June 23, 2011

Let's Be Confident with Colour Blocking!

salam my beloved friends :)

Pernah tak korg mengalami situasi especially girls la kan di mana setiap kali korg nak keluar tak kira nak pergi date, window shopping hatta ke pasar mlm sekali pon, masalah paling utama yg di hadapi ialah:
 NAK-PAKAI-BAJU-APE?

I'm very sure yg gegurl di luar sana pernah mengalami situasi mcm ni. Kalau diri sendiri tak payah cerita lah kan. Asal bukak jer wardrobe mesti nak bertafakur lama-lama kat situ sampailah Abah jerit suruh cepat & Mak ketuk pintu bertalu-talu barulah kembali ke alam yg nyata & kelam kabut capai apa yg sempat.
Baju dah settle bukak pulak rak menempatkan shawls-shawls kesygan ambik masa lagi nak pilih. Susahkan jadikan perempuan? Sekali lagi dgr laungan keramat suara Abah dgn lantangnya mengalunkan nama keramat "Nur Erviena CEPAT.................!!!!!" maka dgn itu SEKALI LAGI capai ja shawls mana sempat dan tarik ja anak syria mana-mana colours terasa kene lilit-lilit terus lari keluar pakai selipar Roxy! Ikutkan nak bertafakur lagi kat rak kasut tapi memikirkan Abah dah nak mengamuk maka ku batalkan saja niat dgn memakai selipar Roxy.

So, again I'm having a problem. NAK-PAKAI-BAJU APE-MASE KENDURI ABG FIZIE 16 JULAI NANTI?
The theme colour is GOLD.
Memandangkan masa pergi Kelantan hari tu dah tempah baju so, kali ni tak berani dah nak buat-buat berani nak mintak kat Abah nak buat baju lagi. Kalau aku buat-buat berani sekali lagi memang Abah kasi tempah tapi bukan tempah BAJU tapi tempah NAHAS!
Therefore, terpaksalah pakai apa yg ada kat dlm wardrobe tu. Kedengaran sadis sekali kan?
Utk menyedapkan hati sendiri maka take it from positive side which is bersyukurlah dgn apa yg dimiliki & jgn asyik nak membazir.LOL!

Setelah di pungah-pungah akhirnya jumpalah baju yg bertempatan dgn tema. I will wearing Kebaya. Ala kebaya ni dah banyak kali dah gua pakai. Tapi nak buat camno dah temanya gold colour and this only kebaya yg menepati dgn tema so terpaksalah. Therefore I will apply colour blocking formula utk nampak lain ckit.

Tahu apa itu COLOUR BLOCKING?Hint utk korg ialah dgn melihat gmbr-gmbr di bawah:

1.FATIN SUHANA
p/s:TQ Fatin sbb replying my comment kat FB :)

2.FATIN LIYANA

3.AYUN AYUNAR

Got the idea? Yes, colour blocking ialah dgn memakai 2 or more colours bila dress up. Sometimes colour tu takde kene mengena pon each other but still it looks nice.Of courselah ORG CANTIK PAKAI APA PON CANTIK KAN! 

Actually ramai kat luar sana tak confident dgn colour blocking. Same goes with me. Tapi last week dlm rncgn WHI diorg ada discuss about this topic and secara tidak lgsg menambahkan level confident utk mencubanya. Bila? Insyaallah mase kenduri nanti.

Eventhough vna bukanlah ada latar belakang students fashion tapi vna nak kasi tips-tips utk korg sekalian utk mencuba colour blocking.Tips-tips berdsrkan pemerhatian & from pakar-pakar yg dtg WHI aritu.

1.Kenal pasti warna/tone kulit korg. Perception paling salah sekali menurut pakar ialah orang yg berkulit cerah/putih pakai apa pon masuk. Tak sume colours masuk dgn org berkulit cerah. Some colours akan membuatkan org yg berkulit cerah tu lagi bertambah kusam. So, org yg berkulit cerah jgn over confident sangat pakai apa pon masuk yeah!

2.Identify berapa colour nak applykan dlm colour blocking.Kalau tak pernah try colour blocking start of with 2 colours. Then dah confident ckit boleh matchkan dgn 3 colours. But the most important things to remember is COLOUR BLOCKING TAK BOLEH MELEBIHI DR 4COLOURS. Nnt tak pasai-pasai korg jd fashion victim!

3. Matchkan dgn colour-colour yg sama class. Mmg la kan nama pon colour blocking but korg tak boleh la simply tibai jer colourkan. There is ada rules to be follows. Cthnnya, kalau bright colours mesti dgn bright colours or bright colours dgn colours lain yg lembut ckit tone-nya. Lagi satu kalau dah pakai 2 or 3 colours, kenelah ada colours yg nak cool down ckit supaya taklah terlalu pelik. Cthya mcm ni:

last but not least,
THE MOST IMPORTANT THING!
Korg kene kosongkan minda and terus delete/hapuskan perception
  "Kalau dah cantik pakai apa pon cantik"
Kalau korg terus,terus & terus membiarkan frasa ayat ni terus berlegar-legar di dlm kepala otak korg sah-sah sampai kiamat confident level korg takkan increase & korg xkan berani mencuba COLOUR BLOCKING.

Setelah di korek-korek gmbr sendiri, vna pon pernah try pakai colour blocking. Di sebabkan mase tu baru first time, try dulu dgn pastel colours.


Soon,I will applying colour blocking again mase wedding Abg Fizie dgn applykan tips-tips yg di beri oleh pakar-pakar fashion. Hopefully,tips-tips yg vna dpt aritu & sharekan ngan korg boleh dijadikan rujukan. Korg boleh try pergi ke website ni: cutecarry utk dptkan more information about colour blocking because this person also one of the panel yg di invite kat WHI aritu.

Hopefully, tips tidak seberapa ni membantu korg utk bersiap lebih cepat drpd selalu. Andai tersalah guideline & fakta harap mintak ampun yeah. Sila lah rujuk pada yg lebih pakar ;) Sekali lagi vna bukanlah fashionista or fashion students but I do love fashion. 

love & hugs,vna erman ;)


Monday, June 20, 2011

Slmt Pengantin Baru Abg Fizie :)

salam my beloved friends :)

Last week, we officially accept a new family members. Oh, abg sedara vna dah kahwin. Officially dlm life vna, I only have two brothers. First, abg seibu sebapa lah kan. Second one abg sedara ni. The only abg sedara yg vna ada. And now, he already got married with sis Fatin. sis Fatin actually gap setahun jer ngan vna. 

Disebabkan wedding Abg Fizie nilah vna balik Kelantan after 7years tau. Gila lame tak balik Kelantan. Last time balik sana mase form2. Actually Kelantan tu kpg Tok Wan vna but then since muda lagi tok wan vna dah stay kat Taiping,therefore Taiping lah officially my village. But sometimes Tok Wan akan balik jgk sana sebab ramai sedara-mara ada kat sana. So, mcm vna yg jarang-jarang balik mula r terpinga-pinga blur-bur whatsoever tak kenal sedara. Hulur tangan-salam-senyum. Yg penting kita tahu HORMAT :)

16.Jun.2011 merupakan hari dimana Abg Fizie says BYE BYE kpd life sebagai seorg BUJANG and says HELLO to life sebagai HUSBAND ;)


Dgn sekali lafaz sahlah sis Fatin becoming our new family members :)

MAJLIS PERSANDINGAN SEBELAH PEREMPUAN.


Seriously dah lame gila tak berkenduri-kendara kahwin. Insyaallah 16 Julai kenduri sebelah ktorg pulak. Can't wait. Oh,vna mmg suka kenduri-kenduri ni sebabnya boleh melaram lebih ckit.

Anyway,

Eventhough abg vna ialah cucu pertama side my mom tapi Abg Fizie merangkap cucu kedua yg kahwin dulu. Haiiiiiii,bila la turn abg sendiri nak kahwin ni? 
;)
Jom gengz same-same doa ngan vna supaya cepat2 ckit dpt kakak ipar.Paling penting nak yg SPORTING!

Last but not least, congratulation & slmt pngtin baru Abg Fizie & Fatin. Pray from a few kilometers, may both of you have a bless & happy wedding forever after!

love & hugs,vna erman :)

Monday, June 13, 2011

Childhood.

salam my beloved friends :)

Masa kecik-kecik vna tak mcm budak-budak pompuan lain. It doesn't mean berperwatakan seperti anak-anak jantan,main pnjt pokok,terjun parit & aktiviti-aktiviti lasak mainan kanak-kanak lelaki yg lain. 

When I was small girl I used to play this:
Play-Doh


Kalau dah name perempuan,tak lari ke mana la.Akhirnya ke dapur jugak. Vna tak suka main anak patung. Tapi kalau teddy bear takpe. Kecik-kecik takut gila dgn anak patung especially anak patung yg kalau kita bagi tido kan die mata die tutup then kalau bgn mate die terbukak. OMG,sgt mengerikan. Then,bila dpt adik perempuan,die berbeda ckit. Die lebih kpd bermain anak patung and she own anak patung bukak mata tutup mata tu. I still remember die ada dua anak patung mcm tu. Sumpah, tak kisah lah mase tu kau dah jadi kakak tapi I tetap takut. Kalau adik vna main vna suruh die jgn main ngan vna. Main kau jauh-jauh.Sgt fobia. Terpengaruh dgn rancangan X-Files suatu ketika dulu. X-Files ke? Not really sure tajuk cerita tu tapi that drama series yg ala-ala CSI ckit tu telah mempengaruhi vna utk tidak mencintai anak patung.

If I'm not mistaken, Abah and Mak bought me a set of Play-Doh as a birthday present. Tak hengatlah mase tu umor berapa. Tapi I still remember my own set yg utk buat burger-burger,fries sume tulah. Sebijik yg dlm gmbr kat bawah ni:


Yes,vna ada yg set acuan yg colour merah tu. OMG,seriously this game was an interesthing games to be play.
My favorite during childhood ialah kumpul mcm-mcm set masak-masak. Pantang pergi SuperMarket hatta kedai runcit sekali pon asal nmpk set masak-masak mesti hentak-hentak kaki nak-nak jgk. Bila dah besar gini rase gitu annoying sekali peragaiku masa kecik-kecik. Kalau esok lusa dpt anak peragai cm aq gini mahu aq hempuk jer. That shows my mom & dad love me!
Diorg tetap belikan eventhough set masak-masak dah berlambak-lambak kat rumah. I still remember masa hari Mak beranakkan my sis tak senang hati ddk kat Klinik Ong tu sebab takut kat rumah orang main mainan masak-masak vna. Gila annoying peragai kau vna! Nasib baik mase tu kau umor 5tahun kalau tak sure-sure Mak gila kecik hati sebab dtg hospital lepas tu merengek-regek nak balik cepat sebab nak main masak-masak. Dah besau gini malas pulak kau nak pergi masak the REAL MASAK-MASAK!

So,bila set Play-Doh bergabung dgn set masak-masak yg berset-set tu maka semakin rancaklah permainan masak memasak vna mase kecik-kecik.
:)
It was awesome experience ever faster!

Bila tengok iklan kat TV promotion pasal Play-Doh suddenly rase rindu & gian gila nak main bende alah niyh weyh!!!!!!!!!!
Mcm nak jer terjah ToysRUs beli balik set-set Play-Doh ni then masuk bilik kunci ketat-ketat then ajak adik kte main sama-sama Play-Doh ni. Sgt mengharap boleh flash back balik zaman kecik-kecik sebab nak main Play-Doh balik. I WANT PLAY-DOH! I WANT PLAY-DOH!

Boleh tak tanggal 11.December nanti someone bought me this set of Play-Doh colours as a birthday present?



Erm,nak main Play-Doh :(
Ntah kemana-mana dah set Play-Doh yg dulu pergi. Lepas jer menginjak usia matang sume set masak-masak sudah tidak bermakna lagi padaku. Sedekah kat adik-adik sedara & sesghnya mereka sgt bertuah sebab dpt complete set with Play-Doh machine.

Rasenya dah tak wujud lagi set-set masak-masak ku tu sume. Same goes to my Play-Doh set.
I want it back :(

love & hugs,vna erman :(



Perkara Paling Scary Dlm Dunia!

salam my beloved friends :)

First of all suka gila Hazama juara AF9. Started tonight sume pakat-pakat berangan nak menyandang gelaran "Mak Lang" la kan ;)


Owh nak cerita something dgn you all sekalian. Pagi td keluar pergi klinik pergigian temankan my sis pergi check up gigi utk tukar braces baru. Colour pink you.Lepas tu Mak pon nak check gigi jgk sebab rase cam gigi berlubang. Alih-alih check xde bende pon. Just gigi sensitive. Doctor bg Sensondye suruh pakai. Mak punyalah pesan dgn nurse kat kaunter tu nak mintak cucuk la takut sakit la. Tanya itu tanya ini pasal gigi alih-alih xde pape.

Kau mmg boleh gelak kat Mak kau kan? Cube kene kat batang hidung sendiri. Mmg kene heret g klinik baru kau jumpa doctor kan ;)
Seriously perkara paling scray dlm hidup vna ialah kene check gigi. Ingat lagi zaman-zaman sekolah kene check gigi tiap-tiap tahun.Ketaq bukan main. Sumpah tak suka dgn dentist. Jumpa dentist seolah-olah mcm nak jumpa gorilla yg sgt menyeramkan.
Yeah,inilah imaginasi setiap kali nama kene panggil dgn nurse utk check up.Bila habis sekolah perasaan lega gila sebab tak payah lagi kene check gigi. Scaryyyyyyyyyyyyy!!!!!!

Sumpah tak suka gila bila gigi kene "gerudi-gerudi" tu. All the sound zzeeeeeennnnnnggggg!!!Korg imaginelah bunyinya gi mana.Mse ddk kat klinik tu keje tgk org jer. Asal r diorg ni cool gila jumpa dentist? Kalau aq lah sah-sah kecut perut. Byk-byk doctor, dentist lah paling scary sekali. Doctor lain takpe. Tak kisah kene cucuk kat lengan ke,kat bontot ke,kene ambik darah ke,kene masuk air ke whatever as long bukan ada masalah dkt gigi. 

Gua mmg salute habis dgn org-org yg suka buat check up gigi!


yes,perkara paling scary dlm hidup vna erman ialah berjumpa dgn dentist. So kalau tibe2 one day keluar paper seorg gadis tersepak doctor gigi ketika sedang mendptkan rawatan tak mustahil itu saya ;)

So,jagalah kesihatan & kebersihan gigi korg!
Senyum selalu :)
Kan cantik gigi tu ;)

love & hugs,vna erman :)


Thursday, June 09, 2011

Kalaulah.....

salam my beloved friends :)

Siapa yg suka sebut perkataan "KALAULAH " boleh kasi geng dgn Mat Jenin. Kenapa? Sebab mereka-mereka yg suka ber"kalaulah" ialah golongan yg suka berangan-angan tak kisahlah utk perkara yg dah lepas or utk masa akan dtg. Kdg2 sekali sekala berangan-angan rsenya bagus. Bila kita berangan-angan ia seolah-olah memberi kita inspiration utk grab as much as possible opportunity yg ada depan mata utk merealisasikan angan-angan kita tu.Yeah,part itu baguslah utk ber"kalaulah"

Bila byk mase terluang bergini.Or lebih specific kpd masa terbuang,vna selalu berangan-angan. Apa yg diangan-angankan? Mcm-mcm benda yg diberangankan. Ada yg possible utk dicapai & ada yg mmg jgn haraplah. The latest perkara yg vna angan-angan ialah utk pergi ke SPA.Wah,angan-angan pon boleh upadate-update siap the latest.LOL :)

Semenjak keluar hospital hari tu selalu terpk alangkah syiokkknya kalau dpt pergi SPA. Bkn apa kan ddk hospital aktiviti selama 3hr tu aktiviti same jer bgn,mkn ubat,tgk tv jap/bc novel/layan guest yg dtg m'lwat then tdo balik. Gitulah hari-hari sampai lah dctr kasi discharge. Bila balik umah badan rse sengal-sengal sebab dah terlebih tdo.

Alangkah nikmatnya kalau dpt pergi SPA ketika detik dan saat ini. Vna tertarik utk pergi satu SPA dkt PJ. Nama spa tu ialah Khareyana Spa.Seriously spa tu cantik gila.

*pictures credit to Khareyana Spa FB*

OMG,korg tak terasa teruja ke nak main ddk-ddk kat tepi kolan gini redam-redam kasi sambil dgr desiran air terjun yg mendamaikan?Pastu jap-jap lagi ada ikan kecik-kecik tu main gigit kaki.Ouwwwhhhhh nikmatnya hidup!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lepas tu boleh mandi bunga. All the lavender, roses and variety of fresh flowers mixed up together then kita masuk kaki dlm bathtub tu ddk belai-belai badan dgn air yg full of fresh flowers. Again, nikmatnyaaaaaa hidupppppppp!!!!! 

Pastu kita baring-baring dkt katil yg empuk gitu dlm bilik yg gila cantik decoration pastu ada org dtg picit-picit badan. Weyh,terasa ada org massage badan skrg pulok....Overexcited kau vna! Sedapnya ada org tolong massagekan badan kita, tangan kita,kaki kita. Nikmaattttnyaaaa  hidup!!!!

Dpt massage badan then ada plak sesi  facial. Lagi bertambah nikmatnyaaaaaa hidupppppppp!!!
OMG!

Cantik kan Khareyana Spa niyh? Seriously skrg Khareyana Spa dh include dlm must visit places. Kalau korg pon cm vna yg skrg ni gian gila nak pergi spa why not try services kat Khareyana Spa ni. Diorg offers mcm2 services such as massage, cream bath, manicure and pedicure, facial and etc. All the spa treatment is done by trained professional therapist. 

Harga-harga yg dikenakan utk services-services yg di offer pon mcm boleh tahan la. Kalau utk org-org dh berkerjaya mmg sgt mampu lah utk pergi. Kalau mcm kita yg student-student niyh kenelah cam ikat-ikat sikit perut kawal nafsu makan nafsu shopping kalau nak merasakan. 

Nak tahu lebih lanjut pasal Khareyana Spa korg boleh pergi ke official website die iaitu Khareyana Spa or like fan page diorg dkt FB: Khareyana Spa

Seriously,cukup jer duit simpanan+ duit Nuffnang terus cash out then terjah Khareyana Spa :)
Sapa nak ikut jom simpan duit ;)

love & hugs,vna erman :)


Tuesday, June 07, 2011

Everyone Started to Dreams......

salam my beloved friends :)

Dah lme tak follow drama series kat TV. Bila mana stay hostel kelam kabut lagi bgn lmbt nak pergi class,kene berkejar-kejaran dgn bas sume segala bagai sah-sah lah tak berkesempatan nak berkunjung ke bilik TV kan sebab balik-balik kolej nmpk bantal & tilam bergitu empuk sekali utk zzzzZZzzzzz ;) 
Good nite everyone.LOL!

Bila dpt cuti sampai 4bulan gini bolehlah kan nak berjinak-jinak bermanja-manja dgn sume drama series kat TV. Kalau recalled balik drama series yg gila fanatik aq follow dulu-dulu mcm Nur Kasih & Adamaya. Of course both di tygkan kat TV3. Kenapa mcm x boleh berkelip lgsg bila tgk cte-cte gini. Adakah Hero die realitinya ialah Hero Idaman Malaya? Or jalan cte die buatkan sume penjualan syarikat-syarikat pengeluar Tisu di Malaysia meningkat? Or memberi keinsafan supaya kita lebih menghargai kehidupan & memperkayakan life dgn full of love & appreciate everyone yg syg kita?

Yeah.yeah.yeah masing-masing ada opinion & perception why they follow drama series. To me, salah satu factors kenapa I follow that drama series,pertama mestilah sebab pelakon. Tak di nafikan pemilihan pelakon menyumbang kpd rating sesuatu drama series kat TV. Tapi kalau harapkan populariti pelakon tapi jalan cerita mcm hampeh tak jalan jgk.

Straight to the point, rsenya Malaysia kembali dilanda demam drama series. Tidak sehebat demam Nur Kasih the series suatu  ketika dahulu tapi bolehlah membuai-buai perasaan para penonton & ada daya tarikan magnet utk membuat penonton terus stay depan kaca TV setiap weekdays.

NORA ELENA


Yup,mula-mula tak follow pon this series tapi bila one day my cuzen text dkt FB ckp cerita ni best so luang-luangkan mase depan TV nak tgk sejauh mane kebenarannya.
Makin hari makin jatuh cinta dgn this drama series. Gila romatik Seth Tan. WOW,mula lah bersusun-susun status kat news feed FB sume jatuh cinta dgn Seth Tan,sume nak cari BF mcm Seth Tan and  bla bla bla bla. Like I told you before,novel Kasih Yg Suci laris di pasaran gara-gara penangan Nora Elena.
This drama series rasenya makin hari makin meningkat ratingnya. Tak di nafikan cerita die awwww,so sweetttttt :) Part paling-paling gila suka yg last week punya episode time diorg balik from Cameron Highland and Nora marah dgn Seth sebab tak belikan die bunga and suddenly bila bukak bonet nah ambik kau gila colourfull flowers Seth dah stand by for Nora.Eventhough vna bknlah fans of flowers. Kalau esok lusa bercinta tak terpk nak merengek-rengek nak minx BF belikan fresh flowers tapi still suka gila cara Seth suprisekan Nora. Sweet lah. OMG!

Everyone started to dreams a man like Seth Tan. Tak ketinggalan me,myself. Harap-harap bukanlah lelaki yg mcm S-E-T-A-N yg muncul pulak kan.Ada perbezaaan di situ ok between SETH TAN and SETAN ok ;)
Apa-apa pon I believe lelaki yg baik utk wanita yg baik and vice versa. So,kalau mengharapkan someone like Seth Tan or Adam in Adamaya maka hiasilah akhlak sehabis molek. Insyaallah Dia Maha Mengetahui yg terbaik buat kita ;) Peringatan kat diri sendiri jugak :)

p/s: Masih menunggu staf Popular Bookstore to call me ckp nvl Kasih Yg Suci order aritu dah sampai. Hai.....bila agaknya?

love & hugs,vna erman :)

Sunday, June 05, 2011

.Cantik.

salam my beloved friends ;)

Mukadimah utk entry kali ni 
"Being healthy leads to looking good,feeling good and being good"

Hari-hari ddk rumah. Lemak di bdan makin-makin bertambah dari hari ke hari. Pergi dapur lebih kpd bersembang dgn Mak drpd menolong Mak. Tahu-tahu mencekik bila makanan dah ciap.Badan bagai di pam-pam bak belon menantikan utk di lepaskan ke udara. Sume org tak mau percaya bila aq kate dah gemuk skrg. Semakin takut tgk diri sendiri kat cermin. Tak mustahil boleh jadi GENDUT bila balik UiTM balik lepas 4bulan  nanti. OMG! Azam mula-mula sampai umah nak cari kerja bla bla bla what so ever sume ke laut.

Smlm,hari Sabtu kan?So weekend-weekend ginilah nak memujuk Abah utk bawak hang-out di mana-mana yg sempat. Atau lebih specific menghabiskan harta-harta Abah kau jer vna. Suddenly rse simpati dkt Abah sendiri sebab dpt anak yg cm gini.LOL!

Tiba-tiba ada one girl yg dress up dgn shawls sakan berbilit bagai pandang gua atas bawah atas bawah. Gua pakai t-shirt dgn jeans jer pon. Shawls lilit biasa tempek reben besau mcm biasa. OMG,terasa confident level makin menjunamkan ke dlm 7kaki dlm tanah bila org tgk kita mcm tu kan? Tau lah makin gemuk tak payahlah pndg cheq mcm dah gedempol benor rsenya.

Tekad semenjak kuar hospital nak try practice a healthy lifestyle. So, bila-bila masa terluang rsenya spnjg mse,mase kau terluang jer kan vna then mesti nak rebut-rebut remote control dgn adik abg kau nak tgk rncgn yg menjurus kpd healthy lifestyle. Bila bukak TV asyik muka dia jer di panggil as panel. Esok dia lagi kat TV lain. Hujung mggu pon panggil die lagi. Hai lah doctor,doctor mmglah HOT gila skrg.

So people,korg tahu tak siapa doctor HOT & CANTIK kat Malaysia di era & abad ni? 
Haaaaaa........mesti korg nak ckp FL kan?
Yes,FL mmg cantik. Sapa yg tak suka FL kan. Tp FL buknlh doctor yg di mksdkan. Plus FL pon blom officially jd doctor lg kan.
So,nak tahu x sape die doctor yg selalu di pgl lately ni kat kaca TV as panel especially topic-topic yg menjurus kpd beauty & healthy lifestyle?
Jawapannya ialah DR.ALICE PRETHIMA

Korg pernah dgr tak pasal Dr. Alice b4 this? Maybe pernah maybe tak pernah kan. Kenapa vna terpgl nak tulis pasal doctor niyh?Sesghnya sepnjg semggu niyh Dr.Alice selalu muncul kat TV. Jap-jap TV1 jap-jap TV9 jap-jap WHI and maybe saluran-saluran lain yg vna tak sempat catch up. 

Vna respect gila dgn Dr. Alice sebab pengetahuan dlm perubatan mmg meluas gila. Dia ada experience dlm bidang sakit puan,pastu tak clap mata kot and latest dlm bidang beauty. Gila-lah. Dulu-dulu zaman-zaman sekolah dlm class Biology kerja menguap ja mmg hampeh & jgn beranganlah nak jd dctr mcm Dr.Alice kan. That's why lah sgt respect habis dgn Dr.Alice sebab mampu berada sampai ke tahap skrg.
Senang cerita setiap apa kita buat, kalau dah minat mesti success. And vna believe that's why lah Dr. Alice ni sgt success dlm bidang die sebab die seorg yg suka explore and explore & die sendiri admit benda tu dlm one of rncgn kat TV aritu.

So,korg kalau rse nak cari consultant seorg doctor yg sure-sure akan kasi tips and nasihat-nasihat yg sgt berguna sbg panduan utk beauty & healthy lifestyle why not rajin-rajinlah terjah ke website Dr.Alice or catch up rncgn-rncgn yg invite Dr.Alice. Serious byk gila info korg boleh dpt. 

Vna sengaja tak bubuh gmbr Dr. Alice. Tapi kalau korg tgk muka Dr.Alice sendiri mesti korg tak percaya die dah mencecah 50tahun? So,apa lg pergilah website Dr. Alice or terus ke clinic die kalau duit korg dah lame terperam kat bank & dah tak tahu nak labur kat mana kan ;)

love & hugs,vna erman :)




Wednesday, June 01, 2011

Cerita Ape Yg Hot Skrg?

salam my beloved friends :)

Pantang dah sihat ckit tak reti-reti nak ddk diam.Jari jemari mula lah ada ja nak start merepek. B4 that,thanx yeah dkt kwn-kwn yg keep doakan kesihatan vna.TQ so so so much darl :)

Memndgkan tubuh bdn cik vna erman ni tak lah sihat bebenor I still kene under kuarantin. Eh xla smpi kau tak boleh kuar pergi mane-mane terperap kat umah tu kan. Eh,mana mungkin vna erman ddk diam gitu sahaja.

sakit tolak tepi,asyik melayan bila nak baik kan? Siap pergi mkn cendol sedapppp kat Taiping lg ;)

Memndgkan aktiviti-aktiviti byk tak boleh buat dek kesihatan yg kurang baik maka ddk umah layan novel la. So,one day after discharge drpd hsptl terus ajak Abah pergi Popular nak cari novel. Alamak terbagi habis duit lagi. You know what? Ada novel yg skrg gila hot stuff sold out kat sume tmpt. Nak tahu cerita pe?


Gila-lah kan.Novel ni dah mcm pisang goreng panas. Rata-rata blogger-blogger sume keep complaining ckp novel ni sold out kat pasaran.Sume gara-gara penangan drama series NORA ELENA kat TV3 yg di tygkan pukol 7p.m every Mon-Thur. Dan,dan,dan tak ketinggalan vna pon sama gedik jugak nak cari nvl ni. Dan vna jgk m'galami nasib yg sama dgn korg-korg kat luar sana.This nvl pon sold out dkt Tpg. Mak su vna yg cari dkt Ipoh pon takde. Wah,wah,wah masyuklah akak Meen Zulaikha kte ni yer! Padahal selama ni vna tgk selambak jer kat Pop tu tapi takde effect pon org nak bli.Yela cerita ni dah a few years dah. Plus,vna pon dh baca dah cerita ni.Saja nak mengedik jugak nak beli nk wat collection.

BTW,vna baru beli 3 novel baru utk dilayan.Novel pertama: 

SESUCI CINTA by Aina Emir.


Ok,cerita ni actually dah berzaman-zaman dah weyh.Gila lama mencari.Sampai kat Pesta Buku Antarabgsa haritu cari tapi takde.HAMPA :(
Tapi cari punya cari last-last terjumpa. Tapi dah berpindah ke publisher lain which is karnaDya. Dulu die terbiatan Alaf21. Die baru kuar tahun ni,2011.So sape-sape mcm vna nak cari nvl lme2 Aina Emir boleh lah pergi mana-mana bookshop berhampiran. Nvl  SEHARUM KASIH  pon die dah kuar new cover. Boleh lah grab it. Kalau rse-rse mcm nak dua-dua sekali vna suggest korg terus belilah yg kompilasi punya eksklusif dkt Popular. Lebih jimat compare beli satu-satu. Seriously, tiga-tiga cerita Aina Emir Sesuci Cinta, Seharum Kasih & Setulus Janji mmg awesome. Tak tipu. 
Vna dah da 2 collection which is Seharum Kasih & Setulus Janji tu yg tercari-cari Sesuci Cinta. Seharum Kasih tu pon dpt second hand from kakak Dayah. Bila dah jumpa Sesuci Cinta so cukuplah 3 collection favorite novel from Aina Emir :)

Next novel, Tajdid Rindumu by Dyza Ainun


Mse pergi Pesta Buku haritu teragak-agak nak beli tak nak,nak beli tak nak.Last-last TAK BELI MASA TU. Ceritanya, konon-konon takut terkene badi cerita tu kat diri sendiri. Sebabnya nama heroin cerita tu "V'na" hahahaha.Sangat mitos. Last-last pergi Popular aritu cari-cari cerita pe nak beli last-last belilah cerita ni. Well,mane nak cari novel heroin guna name kite kan? Sebab tu jer ke kau beli vna?
LOL!
Anyway,sape dah baca cerita ni?Best or K.O?Ce cite ce cite. Sgt berbaloi tak vna beli?
Story gengz.I'm waiting.Vna lom baca lg niyh.

And last novel ialah Cinta Yg Ku Rasa by Anis Ayuni
Anis Ayuni pon salah satu penulis hebat Malaysia. Antara cerita Anis Ayuni yg jadi favorite vna ialah Gemersik Kalbu & Bayangan Rindu.OMG,best gila. So,latest nvl ni sound intresthing so that's why I decided to bought it. Erm,sekali lg anyone dah baca cerita ni? Ce cite ce cite best ke tak?

Besides,vna jugak sgt mengalu-alukan comment-comment korg gengz utk share latest novel or tak latest pon xpe as long novel tu best utk di baca. Setakat 3 buah ni rsenya kejap jer habisnya. Yela bukan buat apa pon.
So,drop by ur comment ok!Cerita apa yg hot skrg..........really need to know.
:)

love & hugs,vna erman :)