Monday, August 29, 2011

Biscuit Raya by Vna Erman & Mom ;)

Assalamualaikum,

Most probably besok raya. Yeaaaayyyyyyy! Tapi kalau tiba-tiba mohor besar raja-raja ckp tak raya tak boleh nak buat apa lah kan jwbnya esok bgn bersahur & berpuasa lagi lah. Ala sehari jer derrrr!

So far mcm mane persiapan raya korg? Mesti ada yg tgh kacau dodol skrg, ada tgh mengetel-getel kuih utk tetamu akan dtg, ada tgh sibuk mix & match baju & shawls kan kan kan kan kan kan ;)

Cer korg teka ape vna tgh buat?
Sapa dpt jwb dgn bijak korrrrgggg mmg currrrrrrrrlassssssss mcm Mak Cik Jah iklan ribena ;)

Jawapannnyaaaaaaa ialah busy bergelumang dengan tepung, telur, butter, oven yg panas ouhhhh ouchhhhhh buat kuih raya lah. Everytime Dayah call/msg mesti gua tgh busy berdating dgn kuih-kuih ku. Yeahhhh 4bulan semester break punya pasal lah gua merajin-rajinkan diri  buat kuih raya. Ok la tastenya. Nak rase jemput mai umah naaaaa.....

Biskut Raya Pertama Yg Siap: Biskut Nescafe.


Biskut paling senang dalam dunia. Budak kecik 7 tahun pon rasenya mampu buat. Erleen cakap sedap! Haaaa baru kau tahu akak kau punya tangan ni ada miracle?

Biskut Kedua: Mazola

Masa tengah gentel-gentel kuih ni teringat dkt arwah Atuk. Ni favorite die ni walaupun lepas makan die akan batuk-batuk & semput. Kalau atuk still ada skrg boleh die merasa mazola cucu die wat. Before this tak pernah buat. Tahun ni 1st time buat.Perbezaan mazola Mak dgn Vna ialah saiznya. Vna suka nak wat kecik-kecik-kecik. Bukan kedekut tapi nak kelihatan cute :) 

Biskut Ke-3: Semperit

Yang ni memang 100% Mak yg buat. Kalau vna yg buat mahu tak jadi bentuk bunga. Eeeeeh tak pandai la seriously. Tugas hari tu hanya letak ceri, bakarkan dlm oven & susun comel-comel dlm balang. Done, ;)

Biskut Ke-4: Biskut Gajus.

Mak yang bancuhkan adunan & vna yg proceed the next next next step nya. Tgh2 buat kuih ni tiba-tiba rasa sakit pala. Nak telan panadol puasa lah pulak. Akibatnya rupa biskut ni ada yg jadi mcm gaya ala org lompat bintang. Bila dah rest jap sapu-sapu minyak cap kapak bagi kuar sume angin dlm badan baru dpt wat kuih dgn tenang semula and hasilnya seperti dlm gmbr rajah. Eh, sound like soalan Geo time sekolah.

and the last one: Biskut Cornflakes.

Ni masih fresh dari oven. Pagi tadi baru buat. Ini pon biscuit paling senang dalam dunia vna rase. 

So inilah hasilnya kerjasama emak dan anak. Boleh la kalau org datang nak jamu-jamu kan. Besides 5 jenis ni adelah lagi kerepek-kerepek, tempeyek-tempeyek, kacang segala. Tu sume tempah lah. Nak buat sendiri mcm gigih la pulak kan.

Di kesempatan ni jugak vna nak mintak maaf dekat semua my dear readers & followers atas salah silap & kekhilafan vna dekat korg sume. Mintak maaf kalau-kalau ada tersinggung dgn vna bila korg ada baca mana-mana entry dalam blog vna ni kan. TQVM sebab sudi jenguk-jenguk & baca blog vna yg tak seberapa ni kan. Tadi baru terjumpa ada blogger tulis pasal vna dkt blog die. So sweet la u dear. Siapa? Nnt ada waktu vna reviewkan ok!

Kepada korg-korg yg nak balik kpg tuh drive carefully. Bawak bersabar kat highway tuh. Jgn gopoh-gopoh. Stay by byk-byk jajan (kalau gerak time mlm la) & tune on lagu raya kalau stuck lama sgt kat jam. Baru feel nak rayaaaaaaaa........ 

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir dan Batin.
much love korg!

love & hugs, vna erman :)