Monday, August 15, 2011

Cuci Mata bersama Heliza Helmi.

Assalamualaikum.


Entry ni and link about this entry kat FB pasti akan di komen and di like oleh peminat tegar Heliza iaitu Nazrul. Nazrul, betul tak?

Back to reality, dah 15Ramadhan dah kan? Mcm kejap jer weyh kte pose and da lg separuh perjlanan yg harus ditempuhi sebelum tibanya Syawal. Bila dah separuh Ramdhan ni sume org pakat-pakat dah start kalot la Hello,hello baju raya ciap belom? Kasut raya dah jumpa belum? Oh sebut pasal kasut raya my own kasut raya tak jumpa-jumpa lagi yg berkenan di hati. Dah la kaki kecik molek hopefully still ada heels or wedges yg cantik-cantik saiz 4 menanti. *Sila angkat tgn & berdoa sekali*

People start searching especially girls/women tudung-tudung kat Ariani yg skrg mak aihhh sesak napassss den temankan Mak cari tudung. Shawls & pashmina semakin banyak di request. Sebut pasal pashmina ada kisah or cte yg vna nk story. Tiap-tiap weekend vna akan follow abah & mak pergi Psr Tani kat Kamunting nun hah. Mak & Abah pergi market cari ikan & sayur vna akan melencong ke tempat-tempat jual-jual pakaian, shawls and etc. Nak-nak nak dkt raye ni mak aihhhh byk sgh collections depa bawak kuar. Sungguh walaupun skrg ni bulan pose, Yes, I know kita tak boleh dgr sangat kata hati & follow nafsu haloba gila shopping tapi,tapi, tapi,tapiiiiii weyh dlm2 kawal nafsu tak mau,tak mau tak mauuuuuuuu I already bought 6 helai pashmina untuk raya. Yes, itu pashmina. Shawls ada jugak. Lagi dahsyat itu beli before raya. Berapa helai? Tak mau cerita. Bila dah sakan beli pashmina shawls segala bagai for sure lah nak cari style yg nak follow. Untuk itu, idola pilihan utk raya kali ni ialah cik gorgeous mata bulat kita Heliza Helmi :)


Kenapa pilih Heliza wahai cik Vna? Dah name pon raya kan dlm bulan baik plak tu so kite kene la follow somebody yg penampilannya sopan & menutup aurat. So, I think Heliza lah contoh terbaik. I love the way die  style up hijab die. Seriously cantik, sopan & menutup aurat. Mak sangat-sangat tak suka bila vna pakai messy style tapi die tak la menghalang, as long as tak nmpk leher sume tuh. So, untuk mengembirakan hati mak mase raya ni nak try pakai hijab mcm Heliza sebab nmpk kemas.

Pictures credit to FB Heliza Helmi

Tapi,tapi,tapi awak-awak sekalian, kte suka style tudung hijau ni tapi tak tahu caranya nak pakai
:(


Memang target terus nak pakai mcm Heliza ni. Once bukak FB Heliza terpandang jer gmbr die yg tudung purple ni memang nekad dah nak pakai cara ni. And again tak tahu caranya!

Sangat, teramat sangat suka gmbr yg niyh:

Anyone here boleh share kat mane nak tahu cara nk style up hijab just like Heliza ni? BTW, Sume tudung2 Heliza pakai ni comes from jenama die sendiri. Awesome!

Dear Heliza boleh tak nak request tutorial how to style up hijab just like you?

Untuk raya tahun ni jugak, memandangkan umur soon akan mencecah 21years old so nak-nak bersopan but still follow trend therefore I decided to wear long skirt. Yup, I already bought 1 long maxi skirt dkt on9 tapi still belum sampai-sampai lagi hopefully boleh dpt b4 raya ni and also tempah 1 maxi skirt yg harap-harap jadilah seperti yg dikehendaki. Oh my tailor please jgn hampakan hasrat hatiku ni. And again tgh cari idea nak pakai that 2 maxi skirt ngan baju pe. Thanks again to Heliza sebab upload gambar2 style santai die yg vna rse boleh follow.

1st picture: Sgt simple tapi lawa. Ok, Heliza lawa pakai apa pon lawa.

Sangat mengharap dapat pakai mcm ni time raya nanti. Sumpah suka gila style Heliza yg niyh!
Pashmina,done dah ada. Long maxi skirt dah ada.Beg pon dah ada tapi tak sama la mcm Heliza tuh. Tinggal nak cari baju. Yes, thanks Heliza sebab bagi idea how to style up with maxi skirt!

Next, baju kurung. Bab baju kurung memang tak boleh follow Heliza la sebab dah tempah awal-awal kan. But just nak share ngan korg dress/jubah yg Heliza pakai yg vna suka!

Regarding this blue dress. Vna agak dress la. Tapi ada gak ala-ala jubah moden. So terserah hampalah nak panggil die ape kan.
Die sebabkan tengok Heliza pakai corak strip-strip ni oh menawannya. (Again Heliza dah sedia kala cantik) Vna pon terpk nak cari kain corak strips2 jugak. Yes, dapat tapi sangat tak samalah dgn Heliza. Plan nak wat baju design mcm nilah tapi last-last wat baju kurung moden+hud di sebabkan tak tau nak explain mcm mane rupa baju nak wat dkt tailor. Nak lukis wah-wah pandai sangat lah kan. Nak suruh ckp kat tailor tu "Ala I nak baju mcm Heliza tuh" sgt tak boleh sebab tailor tuh cina mmg harapanlah die tau.

Next, vna suka jugak dgn baju Heliza yg ni. Nak pakai raya cantik, nak g dinner pon sesuai.

Gambar-gambar yg Heliza upload dkt FB seriously walaupon hanya gmbr tp sgt2 membantu gegurl kat luar tu nak style up cara Muslimah especially nak-nak raya ni kan. Nak melaram ala Hana Tajima rsenya tak sesuai kot utk raya sebab gaya Hana lebih kpd mcm nk g class ke, keluar jln2 mcm tuh. Nak pakai turban style ala Yuna weyh takut ah sat g p smbhyg raya kat masjid pakat-pakat confuse mana satu pak imam mane satu makmum. So the best example ialah Heliza I think. Sape setuju?

love & hugs, vna erman ;)


10 comments :

M Naz AR said...

cantik kan.. kan..kan... HAHAHA

cik violet said...

heliza cantek kan ;)

.vna erman. said...

Nazrul: Sudah ku agak kemunculan mu di entry ni...hahaha

cik violet: definitely Heliza cantek sgt2!

Putri Cahaya / Putri NAJ said...

Salam..berminat dengan shawl Heliza tak? Jom dapatkannya sekarang.. :)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462283640469026.109805.100000621816850&type=3

Putri Cahaya / Putri NAJ said...

Salam..berminat dengan shawl Heliza tak? Jom dapatkannya sekarang.. :)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462283640469026.109805.100000621816850&type=3

Waniwisy said...

Salam. Saya pun suka sgt style heliza tu. Boleh saya tauawk beli kat mana long maxi skirt color biru mcm yg heliza pakai tu.. harap sudi share. tq!

Vna Erman said...

dear waniwisy, mine bukan same sebijik mcm heliza tuh.

ZeQ said...

TQ :)

ice misty said...

tutorial tudung ni ada kat google..cari la..:)

ice misty said...

kt google ada tutorial pakai tudung ni..cari la...