Tuesday, November 18, 2014

dUCk Scarves by Vivy Yusof


Assalammualaikum,

Hai, selepas terpengaruh dengan fenomena handbag Sofina 2.1 by Vivy Yusof insan bernama Vna Erman jugak sekarang terjebak/terpengaruh/terberjangkit dengan syndrom dUCk Scarves yang melanda para gadis dan wanita-wanita di era ini.

Sebagai salah seorang pembaca setia blog Proudduck by Vivy Yusof Vna memang dah sedia maklum Vivy akan launch jenama tudung sendiri . Hari pertama duck scarves launch website Fashion Valet jam gila and within 1 hour semua colour sold out. Adakah Vna Erman salah seorang daripada penyebab kesemua colour itu sold out? Ohhhh, tidak! Anda silap sebab masa first time tengok harga terussss gulpp!
I do admit yang harga dia expensive untuk golongan-golongan seperti daku.

Masa mula-mula launch, duck scarves menampilkan koleksi basic wear yang menggunakan material mixed crepe. At that time memang lupakan niat nak memiliki sehelai sebab mahal, mahal,mahal! Nak pujuk perasaan sendiri monolog lah dalam hati.....

"Dah banyak dah tudung engko ada Vna oiiit" 

 "Jangan membazir" 

" Eh sayang lah duit"

Terpujuk seketika, goodbye katanya.

Dannnn suatu hari, duck launch lagi collection seterusnya still basic wear tapi menggunakan material satin silk. Hamboiiii colour yang diorang pilih memang tak menahan kalbu, akhirnya tertewas. Nafsu bersorak kemenangan.  Poket terus kekeringan. Tapi poket Mak ku. Hahahaha. Thank you mummy! My first duck ialah Satin Silk Lychee or specific colour cream macam buah laici tuh haaaa. Ikut hati nak beli colour Rose Tea (orang kita-kita panggil pink belacan/dusty pink) tapi dah sold out sepantas kilat. Online shopping pun orang berebut okey jangan tak tau. Kalau kat kedai, mungkin main tarik-tarik baju, tarik rambut, potong barisan tapi kalau online shopping nak beli hot item you just need high speed internet connection and be good with refresh button. Then you will be the winner!

Sangat nervous nak tunggu parcel sampai sebab takut quality tak seiring dengan harga. Once bukak duck box, I"m love it! Material sangat lembut, senang bentuk,packaging menarik suka suka suka suka :) Sangat berbeza dengan tudung satin keluaran brand-brand yang lain. Highly recommend satin silk from duck brand.

Dah sekali beli, mula nak gatal beli lagi. So, kali ini memang simpan duit sendiri nak beli. Memang target nak beli colour Rose Tea once diorang restocked. Hampeh tak sempat beli sold out lagi. Esoknya, duck come out with another collection. Collection seterusnya menggunakan material jersey. Korang mesti ingat kain jersey baju bola kan? Cheq pun pikiaq lagu tu tau. Tapi salah. Kain jersey yang duck gunakan berat, seakan-akan lycra tapi lembut. So kalau korang lilit dia memang akan stick macam tu. Takde maknaya nak terlucut, tercabut, melayang-layang kena tiup dengan angin. Tudung paling selamat, tudung bebas jarum peniti. Compare dengan satin silk, yang tu memerlukan atleast dua jarum peniti untuk normal wear. Kalau yang nak lilit berstyle lagi banyak jarum peniti yang diperlukan.

Maka sudah dua helai duck scarves daku miliki. Rezeki :)

Selain basic wear, duck scarves juga ada menampilkan printed limited edition collection. Yang first collection, Kuala Lumpur printed scarves inspire by KL city. Sangat sesuai untuk tourist beli sebab ada landmark Malaysia, KLCC.
Kalau dah harga basic pun gulpp, yang printed plus limited edition lagi lah mahal harganya. Pastu, colournya warna cream, so macam tak berapa nak sangat beli sebab lebih kureng macam satin silk lychee yang beli before ni.

Second collection diorang launch Blurred Lines inspire from The Lourve, Paris. Ada 4 colour untuk pilihan. Colour paling laris warna caramel. Duit memang ada, tapi macam sayang nak membazir lagi. Tahan punya tahan, ignore punya ignore, suddenly FV bagi sales sempena anniversary ke 4 diorang, semua item including duck less 20%. Normally, kalau ada coupun code tak valid untuk brand duck, but this time special bersempena ulangtahun ke 4 FV. Tiga hari dok pikiaq nak beli tak nak, nak beli tak. Nafsu sah-sah berkata-kata, this is the only time nak beli duck scarves dapat discount. Pastu berbelah bahagi tak boleh decide nak beli yang mana. Nak beli basic or printed. End nya tekad beli je lah. This time pilih printed sebab berbaloi sikit sebab dapat discount. Taraaaa fresh posmen baru hantar.



Current collection, up until 18 November 2014. 
Satin Silk Lychee, Jersey knit Pink Guava & the latest one, Blurred Line in Mine.


Current "duck stairs"
Orang lain dah siap jadi tower okey! 
Bersyukur atleast merasa jugak pakai. 

So, that all review Vna pasal duck scarves. Kalau ada yang nak tanya apa-apa boleh drop comment ok? Hopefull personal review ini membantu korang untuk decide nak membeli. See you next entry!

much love,vna erman :)

3 comments :

Amira Ramli said...

u xnak jual peloved ke hehe

Vna Erman said...

Not for now! :)

maziah muhamad nordin said...

Hi Vna.. If you nak letgo BL in mint bgtau yea.. Please whatsapp me.. Sgt mencari.. 0132157038-yaya.. Thank you..