Saturday, May 21, 2011

Nur Kasih The Movie :)

salam my beloved friends :)

Hye saya Nur Erviena bukan Nur Ameena. 

Ok dear,vna baru lepas tgk cerita Nur Kasih The Movie. Sanggup siyh bgn awal2 semata-mata nak kejar g cinema pergi beli tiket dulu sebab tau cerita ni sure full house kan. Mane x nya nak kene aja-aja fighting ngan of course teenagers, couple2 bajet sweet buat actually annoying (bkn sume la) & jugak golongan ibu-ibu yg setia menengok the seriesnya!Therefore,bagi m'gelakkan pertembungan dgn golongan-golongan tersenarai I rela sacrifice bgn awal and buy the tickets.

So,memndgkan skrg ada kat Tpg maka biasalah kalau hang out mesti dgn keluarga. Cuma kali ni Abah & Mak x follow. Jadi kirenya siblings day-out.Ade ke term gitu?Belasaaaaahhhhh!

Ok,perkara pertama usually org akan tny kat kte kirenya soklan wajib tny lah kan bila kte announce kat everyone yg kte bru habis tgk cerita ni cerita itu kan.Ok,kalau tny vna NKTM best ke tak? Of course i will say:BEST....TAPI,
nak tahu apa yg tapi-nya?Teruskan membaca entry ni lg.


Tapi vna rse lah kan....This is my opinion ok.The series lagi best la.Lagi tragis.Lagi lebih dramatic lagi lebih ternanti-nanti the next scene. Mungkin salah satu factors yg vna perasan la kan dlm NKTM xde watak antagonis. Btl ke antagonis?Alah watak jahat tulah. Kalau kte tgk the series ada watak Umi Nazeera yg superb duperb cinabeng tu kan pastu kte tgk kuarlah mcm2 dari mulut & buat kte rse nak gayang-gayang jer die kan then tmbh dgn conflict lagi buat kan lagi jadi cerita itu PERFECT.Tapi bknlah dlm NKTM takde conflict. Ade jugak ujian-ujian and dugaan. Tapi tak sehebat conflict the series la. Gamaknya kita dah biasa dgn conflict- conflict berat bila die bg yg biase-biase kte pon mcm unsatisfied . 


But still Khabir Bhatia & Mira Mustaffa is the best combination of director and script writer. Cerita ni kalau org lmbt pick up korg akan pening. Serious akan pening. Kene betul2 menghayati. Lagi satu, NKTM ni mcm laju sgt. Vna pernah terbaca dlm one article dlm newspaper tulis kelemahan cerita NKTM ialah penceritaan die terlalu cepat. Yela mestilah nak kene bajet mse kan. Itu vna xtaulah. Vna bkn student perfileman so tak boleh comment lebih-lebih nnt bercanggah fakta. Tapi yg memusykilkan fikiran kalau filem Hindustan boleh sampai 3jam why not filem kite?Erm ;)

Whatever it is NKTM still best. Rugi jugak kalau tak tgk sebab ni one of karya hebat Malaysia. Cinematography die mantap. Pelakon-pelakon dia rsenya dah all out. Tipulah kalau tgk NKTM tak menagis.Yes admit vna menagis tgk. Ada a few scene yg menusuk hati.Wah,dramatis sgt kau vna. Seriously, cinema full house sgt-sgt seperti yg dijangkakan.Kalau yg belum tgk make sure korg hayati betul-betul utk faham. Kalau tak mesti korg mcm rse menyesal laburkan 10rgt utk ticket. Itu style Khabir Bhatia mengarah. Dia tak straight to the point. Olahan die hebat & buat kte betul2 kene m'hyati cerita.Well done team Nur Kasih The Movie.

BTW,NKTM ada dua pelakon comel adik Mia and adik Ilyas. Mia tak pyh cerita sume org tau kecomelan & kepetahan die tak dpt dinafikan. Tapi seriously adik Ilyas pon tak kurang hebat. Walaupun watak die kecik tapi ada part dia ngan Fizz Fairuz buat vna nagis. Seriously suka dkt Adik Ilyas.


That's why la entry kali ni di hiasi dgn wajah budak dua org ni sebab mereka totally comel & berbakat.
Ok,let we stop here. For those belum tgk pergi tgk dulu & jgn terlalu percaya bulat2 comment2 org lain yg dh pernah tgk. Dah tgk baru boleh bg pndpt. Don't jump into conclusion.Support our industry.support our film. Congratulation NKTM team!

i'm born to be the writer and you are born to be my readers,
love & hugs,vna erman ;)



5 comments :

khairul najmi yusof said...

tak silap akulah sbb aku pernah dgr dalam hotfm. waktu tu kalau tak silap yusry jadi jemputan. Yusry cakap film malaysia limit durasi 1jam 30 minit jer. tak boleh lebih dari tu. tu yg pasal byk film kita lebih kurang tu jer.

NurIzza said...

waaaaa bes nyer.. tak tgk lagi!!!! kt kg tak ader cinema... sob..sob..sob..

.vna erman. said...

jimmy;OIC...bru cheq tau

NurIzza:it's ok dear...catch up later kat mane2 :)

~aniz~ said...

in my opinion kn vna,agak bercanggah ckit gn ko..haha...coz aku rse dlm ni xde much conflict but enough tok kte sedar how nur loves adam actually... tu yg die nk show pd kite...but sal adik illyas tu,aku stuju...die sgt matured dlm cte ni...sgt matured bg sowg bdk lelaki....love him!! huhu...

.vna erman. said...

2 la kan..evryone hv their own opinion...yela ko tgk smpi 2x plak..haha