Sunday, May 27, 2012

Daulat Tuanku

Assalammualaikum,

Lebih kurang 2minggu yang lepas ktorg (Aniz,Dayah & myself) menerima kunjungan dari tetamu jauh nun di utara sana. Tak sangke weyh ade jugak orang sudi dtg ke teratak buruk kami kat nun di Puncak Alam sana.
hey siapakah beliau?
jeng jeng!
si cantik manis yang semakin slim bak kerengga. DYRAAAAAAAAA!
fyi, dyra ni ex-roomate vna masa kat Prelaw,UiTM Kedah dulu.

Dipendekkan cerita, ktorg sangat tak tahu nak angkut minachi ni berjalan kat mana. Walaupon ktorg student tourism tahun kedua sudeeeh tapi bila nak berjalan:
"Weyh,boring ah...jom jalan"?
check beg duit,resit balance atm.
"Nak g mane?"
"Ntah"
maka solutionya start engine kereta tanpa hala tuju.
the endnya terlepas kami ke Istana Negara lama.
exactly depan pintu pagar besar Istana Negara lama.


actually ktorg bertiga memang dah plan & pasang angan-angan nak pergi Istana Negara lama since ktorg dpt tahu die di open kpd public for pameran diraja. Tup-tup tercapailah impin kami arituh.


Istana Negara lama ni dibuka sempena Pameran Raja Kita. Pameran ni fokus kpd YDPA yang baru iaitu Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai agung yang ke-14.

maka entry kali ni lebih kepada nak share apa yg vna tgk & info yg vna dpt pada korg sume!
hope you like it ;)
okey yang ni merupakan Cap Mohor Besar Raja-Raja Melayu.

Masa tgk tuh terus cakap:"Mak aihhhh kemain besaq cap mohor"
camner diorg angkat.
musykil.

Kalau dulu dekat sekolah kita ada belajar yang negeri Kedah ada dpt bunga emas dari kerajaan Siam kan.
Inilah dia rupa bunga emas tersebut.

Yang ni pulak merupakan pakaian rasmi Raja Muda Kedah. kalau tak clap vna. 

Untuk pengetahun uolz rakyat jelata, Agung kita ni suka akan camera & jam tangan. Ini antara collection baginda.


Yang ini pulak merupakan watikah yang diterima oleh baginda sewaktu menjadi YDPA.
Yang sebelah kiri merupakan watikah yang diterima ketika menjadi YDPA ke-5 pada tahun 1970 manakala sebelah kanan ketika menjadi YDPA ke-14 baru-baru ini.

Yang ini pulak persalinan bagi Sultanah Kedah.

Crown or Replika Gendik(seperti yg tertulis di caption) kalau korang perhatikan dengan teliti ada lambang negeri Kedah. Berat crown ini ialah 205.15 gram.Batu berlian class A & yg terpilih sahaja tanpa ada satu yang cacat digunakan untuk menghiasi gendik tersebut.Berlian ini dikenali sebagai "berlian air biru (blue diamond)" & merupakan kelas berlian terbaik dunia.
Fuhhhhhhhhh!
hanya mampu tdo & mimpi untuk memakainya. tssk ;(


Ini jugak milik Sultanah Kedah. Kerongsang & jugak kalung.

The best things yang buat ktorg teruja sangat2 nak pergi Istana Negara ni ialah nak tgk dgn mata kepala sendiri Balairong Seri di mana segala upacara pertabalan & acara-acara rasmi istana dilakukan disitu.
Ala yang selalu Datuk-datuk dpt pinggat tuh.Haaa kat situ tuh lah.
Taraaaaaaaaaaaaaaa.
dpt tgk depan mata.suke!suke! suke!


We are not allowed to get near. Kalau tak buleh dah berangan-angan bajet puteri raja.tsssk :(
actually takde lah besar sangat Balairong Seri mcm kte tgk dalam TV tuh. Tapi serious awesome.
sepuluh kali dok pose kat depan tuh.pendam perasaan nak duduk kat atas kerusi tuh.

Yeah!

Bila pergi events cam gini baru terasa kerdil gila bila nama-nama YDPA yang terdahulu & asal negeri diorg pon tak tahu walaupon PMR & SPM dpt Sejarah A.
sobs sobs :(
the endnya selepas ktorg berteka-teki tak jumpe jawapan ktorg pon menagok depan TV tuh tgk video kisah raja-raja dulu & susunan YDPA dari yang pertama sampailah skrg. dgn baik hati vna nak share dgn korg jugak. take note pengetahuan am niyh!





basically tak rugi pergi ke pameran cam gini okey. ade bende yang kte dah sedia tahu tapi terlupe boleh recalled balik. Ada new info kte buleh dpt. Yg paling penting dpt pupuk sifat sayangkan negara kita. Pada yang jauh tak dpt pergi mungkin gambar2 yg vna share ni dpt bg gambaran lah.Pada yang ade kesempatan pergilah ke Istana Negara lama ni. Info seperti tertera:


selepas berkunjung ke sana anda pasti akan lebih patriotik lagi.
take care & good nite!

much love,vna erman :)

3 comments :

saya_arief said...

wah.. bestnye dapat masuk istana.
:)

atiqa aris said...

wahh jam tangan pon kena pamer jugak.hehe ala jaoh sgt la pulak baru nk g.huu

Rara Nasiha said...

arghh, bestnya! teringin nak pegi jugakla :)