Tuesday, November 08, 2011

My Pastry Class & Soft Roll Recipe.

Assalamualaikum,


*mood masih layan OST Ombak Rindu sambil mengarang entry blog*
hehehe ;)


Ade yg bertanya dkt vna actually vna buat course ape. Ade jugak my schoolmate confuse eh kau bukan buat law ke weyh? So bagi meleraikan persoalan berbangkit let me explain yeah. before degree level vna buat Asasi Undang2 dkt UiTM Kedah and alhamdulillah Vna complete setahun setengah foundation dekat sane. Unfortunately, rezeki utk ke next level proceeding Bachelor of Legal Study (BLS) takde. Therefore Vna switch to Tourism Management dkt UiTM Shah Alam.

Currently Vna dah semester 3. For this semester ktorg ade minor subject which is kte kene pilih major org lain and jd minor subject kte. Tapi malangnya ktorg tak diberi pilihan and suddenly ktorg kene ambik minor F&B. For F&B subject ktorg belajar basic jer tak la mendalam sgt mcm Culinary students. Dalam pada belajar basic pon alamak weyh penat+susah+memerlukan kesabaran yg tinggi.

Every Tuesday ktorg ade class kitchen. Nasib baiklah sekali semggu jer. I do respect ngan Culinary Arts students yg sepnjg semester memasak jer & berdiri berjam-jam dlm kitchen. Salute habis lah.
Besides memasak dekat kitchen, ade week yg ktorg akan pergi ke pastry class.
Yes, my favorite class sebab vna more kpd wat-wat pastry kureng ckit bab masak lauk pauk & all the dishes.
 So far dah dua kali pergi pastry class. BEST,BEST,BEST!

nak tahu mcm mane kitchen pastry ktorg? Check it out here :)




Dekat pastry ktorg akan prepare dessert.Group kitchen Vna ada 7org so 2 org akan pergi pastry and lg 5org wat preparation utk dishes lain dekat kitchen lagi satu. Dessert wajib ialah Fruit Platter. So Sir ktorg akan ajar skill potong buah supaya presentation buah tuh berseni la ckit bile serve dkt guest.
Ini die rupa fruit platter kalau yg mane tak tahu.

Besides fruit platter ktorg akan buat lagi satu dessert as an opinion utk guest choose mane satu diorg nak pelahap kan. So mse turn Vna pergi pastry last week ktorg prepare this dessert tapi betul-betul tak boleh nak recalled pe name dessert ni. Sorry. Tapi serious sedap.


Dessert ni menu die berubah-berubah every week. Cume fruit platter memang ada every week.so next time org lain g pastry wat dessert lain la pulak.

Ktorg jugak akan prepare Soft Roll every week. soft roll ni utk makan dgn soup. Senang jer ok nak wat swiss roll ni. Nak recipe tak?

Ingredients:
1kg strong floor
10gm freemat
140gm castor sugar
20gm dry yeast
400gm water
10gm salt
100gm margerine
4nos egg

Cara-cara:
1.Korg sukat & timbang semua bahan-bahan kat atas.
2. Then, masukkan semua bahan-bahan sekali gus then mixedkan kan dalam electric mixer.
3. Once sume bahan-bahan dah sebati and jd dough keluarkkan and biarkan die dulu. Ambik plastik utk coverkan die.
4. Bajet dalam 20 mins macam tulah korg boleh lah start potong kan dough tuh then timbang 30gm setiap satu then bulat-bulatkan die utk susun cantik-cantik dalam dulang.


5.Dah siap susun dlm dulang, coverkan dulu die dgn plastik kat atas nak bagi die kembang.
6. Dalam 15mins korg tengok die dah mengembang bolehlah masukkan dalam oven suhu 200 degree celsius for 20mins. Eh jangan masukkan sekali plastik yg korg cover die td tau.

7. Lepas dah siap dibakar sapukan sikit majerin kat atas roti tuh.
8. Macam mane nak tahu soft roll korg menjadi or tak die mesti ringan & lembut.


Pada yg berminat nak wat good luck yeah. Erm, sorry kalau procedure yg Vna explain tak berapa faham or confuse tapi seingat vna itulah step-step yg ktorg wat during prepare soft roll tuh. Anyone among my readers culinary arts students? Eeeeii, malu plak ngan korg. Mesti korg ckp eh eleh itu pon nak kecoh dlm blog?
LOL!

that's all. next entry vna story pasal my aidiladha.
catch up later.
take care.
much love,vna erman :)


3 comments :

cik violet said...

sedapnyee..macam master chef plakk ;p

.vna erman. said...

hehehe.lau masuk master chef rsenya mse ujibakat dah kene maki kot ;)

Mustafa said...

aloo vnaa nak tanyer 'freemat' tu aper yer.. (dlm ingredient softroll)